cielo claro
  • Màx: 22.05°
  • Mín: 13.08°
22°

«Comprar té moltes conseqüències i amb el consum pots afavorir la justícia»

La coordinadora de s'Altra Senalla, Marta Pizarro, explica la funció del comerç just

La coordinadora de la tenda de comerç just s'Altra Senalla de Palma, Marta Pizarro, explica com varen néixer i han crescut aquest establiment i l'associació s'Altra Senalla, que es creà l'any 1994 amb la finalitat de sensibilitzar la població illenca sobre un consum alternatiu. En aquell moment, aquesta iniciativa ja funcionava en altres països europeus.

"Com neix l'associació s'Altra Senalla a Mallorca?
"És una associació que fundàrem l'any 1994. Inicialment, la idea era donar a conèixer les relacions comercials injustes entre el Nord i el Sud. Després vérem que era important donar la possibilitat de tenir un punt de venda estable. Aleshores ja eren un productes alimentaris d'una qualitat molt valorada, a més del valor afegit de ser distribuïts per la xarxa de comerç just. Hi ha botigues de s'Altra Senalla a Palma, Inca i Manacor, però cada una és gestionada per una associació diferent, tot i que treballam de manera coordinada.

"Durant els anys s'han incrementat les vendes?
"Sí. La veritat és que quan l'any 2003 passàrem del carrer de l'Oli cap aquí, ja notàrem un canvi molt important. La tenda és més gran i permet un bon treball de gestió, i hem aconseguit que la tasca educativa estigui més consolidada. Cada dia entra a la botiga qualcú que no coneixia el comerç just, i la nostra tasca és fer saber que això és una botiga diferent.

"Què diríeu a qualcú que, per desconeixement, compra un producte en una gran superfície i justament és fet en un país del Sud per gent explotada laboralment?
"Abans de comprar és bàsic estar informat, i no és fàcil, però és una feina nostra de la qual ens sentim responsables. Quan estàs informat pots triar: vull comprar barat i m'és igual la situació de les altres persones, o bé vull que la gent que fa feina cobri un salari just. Com és possible informar-se'n? Demanant transparència i responsabilitat. Comprar és un gest que té moltes conseqüències, positives o negatives, ja que pots afavorir la responsabililitat i la jústica. El consum és un acte important.

"Amb quina problemàtica es troba el comerç just?
"Encara hi ha gent que no coneix el comerç just, però les Balears i Espanya encara viuen un moment de creixement, a diferència d'altres països europeus, on les vendes s'han estabilitzat. Tenim uns recursos humans limitats i, per això, el paper dels voluntaris és fonamental i permet que la botiga estigui oberta en horari comercial. Les botigues de comerç just no tenen un marge de beneficis gaire elevat, perquè aquí pagam de manera justa el Sud i els preus per al públic d'aquí són raonables. Per la feina que feim a les escoles, rebem subvencions.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.