cielo claro
  • Màx: 22.63°
  • Mín: 13.08°
22°

La informació dels pobles esdevé patrimoni de la Premsa Forana

L'Associació es manté 29 anys després, malgrat les dificultats

Més de la meitat de la població de la Part Forana llegeix les revistes del seu poble. Però editar una d'aquestes publicacions no és una tasca fàcil. Hi ha revistes que són filles de gent entusiasta, que les treu al carrer amb cap altre interès que el de servir els seus veïns. L'Associació de Premsa Forana de Mallorca va néixer fa 29 anys amb la voluntat de coordinar els esforços de moltes d'aquestes revistes. Va ser durant els darrers anys del Franquisme que algunes petites revistes de poble encetaren una nova manera d'informar. Sense el control polític estricte que patien els diaris més grossos, les revistes locals es varen convertir en el suport d'idees crítiques amb la dictadura i en una aposta per la democràcia i la llibertat.

Els equips responsables de les publicacions de poble són petits. Unes poques persones s'encarreguen d'escriure'n tots els continguts, aconseguir publicitat, muntar la publicació, dur la maqueta a la impremta, recollir les revistes i distribuir-les.

Però l'Associació no ho té fàcil. «No crec que haguem rebut ni el 0'1 per cent de les despeses en publicitat de l'antic Govern balear», conta el gerent de l'associació, Rafel Oliver. «Tant el Govern com el Consell de Mallorca i la Generalitat de Catalunya ens subvencionen, però les institucions i les empreses no entenen que arribam a més del 60% de la gent de la Part Forana i hi posen pocs anuncis». I si els que informen amb ganes de la realitat del seu poble s'han d'enfrontar a dificultats econòmiques, acaben les ganes. Tothom recorda revistes que han desaparegut. Cap Vermell de Capdepera n'és un exemple.

La fluctuació entre els membres de l'Associació de Premsa Forana és constant. El col·lectiu, que ha arribat a aplegar un centenar de publicacions, té avui fins a 43 membres. Però «allò important és que no s'acaba la gent amb ganes d'informar de la realitat del seu poble», diu Gabriel Mercè, president de l'associació.

Tots els mitjans de comunicació compleixen una tasca d'informar i de ser un vincle entre els membres de la societat. «La nostra feina és necessària, traspassam els valors democràtics a les noves generacions i a tots els nouvinguts», conclou Mercè.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.