algo de nubes
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.58°
10°

El nou Govern destitueix 137 càrrecs de l'anterior Executiu del PP, entre ells Maria Umbert, d'IB3

En nomena només 80 i Pere Aguiló Monjo serà el cap del serveis jurídics

El nou Govern destituí ahir mitjançant un decret un total de 137 alts càrrecs que ocupaven diferents llocs de responsabilitat dins l'estructura de l'anterior Executiu del PP. Entre aquestes destitucions, es troba la de la directora general de la radiotelevisió pública (IB3), Maria Umbert. S'esperava que el Govern nomenàs el seu substitut, Antoni Martorell, abans de retirar-la del càrrec, però el ple del Parlament d'ahir no ho tancà i s'haurà d'esperar fins el proper dimecres.

En contraposició a això, també per decret, el primer Consell de Govern nomenà ahir només un total de 80 càrrecs en el nou organigrama de la Comunitat Autonòma. La dificultat que s'està trobant el president Francesc Antich per complir amb el criteri de paritat —equilibri entre homes i dones— en el segon nivell de l'escalafó polític autonòmic portà ahir a aquesta situació.

Dels 18 alts càrrecs proposats per UM, només dos —les secretàries generals de Turisme i d'Esports i Juventut— són dones. Si les conselleries d'UM estan molt enfora de complir amb la paritat, els tres departaments controlats pel Bloc —Benestar Social, Mobilitat i Comerç, Indústria i Energia— estan ja gairebé tancats, tot i que en cap es compleixen els criteris de paritat més laxos: 40% de dones i 60% d'homes.

La portaveu del Govern, Margarita Nájera, va reconèixer ahir que la principal dificultat per tancar la composició del nou Executiu es troba en el fet que «el compliment de la Llei de Paritat és una condició 'sine qua non'» fixada pel president Antich i aquest fet ha obligat a revisar «algunes previsions» de nomenaments fetes per determinats consellers. Nájera també advertí que alguns càrrecs no s'havien cobert encara per no caure en precipitacions i poder elegir les persones més idònies.

La proposta aprovada ahir pel Consell de Govern cobreix els esmentats 80 càrrecs de segon nivell —secretaris generals, directors generals, caps de gabinet i caps de premsa— prevists en l'organigrama. Amb tot, aquest només inclou una empresa pública —Semilla, a la Conselleria d'Agricultura—, quan en realitat son més d'un centenar, entre empreses públiques, instituts, ens, consorcis, fundacions i altres organismes autònoms. Precisament ahir, es publicà al BOIB l'estructura del nou Executiu amb les empreses públiques, que no incorporen canvis substancials.

Advocacia i Son Espases  

Entre els nous nomenaments ha sorprès la designació de Pere Aguiló Monjo com a director de l'Advocacia de la Comunitat Autonòma. En el seu moment ell va ser un dels membres del Consell Consultiu que amb el seu vot avalà l'actuació del Govern Matas en el procés d'adjudicació del nou hospital de referència a Son Espases.

Com a nou responsable dels serveis jurídics de la Comunitat Autònoma, Pere Aguiló serà ara el responsable de l'informe sobre l'expedient de l'esmentada adjudicació, a partir del qual el nou Govern ha de prendre la decisió d'aturar les obres, o no.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.