algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
19°

Els grans reptes del nou president del Govern

El socialista té com a prioritat afrontar unes qüestions cabdals que marcaran la legislatura

El nou president del Govern, el socialista Francesc Antich, té per endavant afrontar de manera immediata una sèrie de qüestions que poden suposar l'èxit o el fracàs de la seva gestió durant aquesta legislatura.

Les relacions amb Madrid aprofitant la coincidència política de les dues administracions esdevindrà clau per tal desenvolupar el nou Estatut d'Autonomia amb tot el que això suposa: noves competències, finançament extra per pal·liar el dèficit en infraestructures, nou règim fiscal...

Al temps, l'elevat endeutament en què el PP ha deixat la Comunitat pot arribar a condicionar l'acció de govern amb uns objectius marcadament socials. Com va avançar a Antich en el Parlament el seu soci Gabriel Barceló (Bloc), «el finançament és la pedra de toc de tot».

DEUTE. Un dels principals problemes amb què es trobarà Antich és l'elevat endeutament que li deixa Matas com a herència. Balears ha estat una de les comunitats autònomes que més s'ha endeutat, es calcula que arriba a un total del voltant dels 1.000 milions d'euros i amb amortizacions previstes fins al 2035.

FINANÇAMENT. El nou cap de l'Executiu autonòmic haurà de negociar amb Madrid l'inici de l'arribada dels 2.500 milions d'euros prevists durant els propers set anys per pal·liar el dèficit històric en infraestructures. També s'ha d'afrontar la millora del sistema de finançament autòmic a la qual s'ha compromès José Luis Rodríguez Zapatero.

OCUPACIÓ. Després d'una legislatura amb un impuls desmesurat de l'obra pública i la construcció, els indicadors econòmics avancen un increment de l'atur en aquests sectors. L'ocupació i l'anunciat Pacte per a la Competitivitat seran dos dels grans reptes per afrontar aquesta situació.

PACTE TURÍSTIC. Amb el record de les tenses relacions durant la seva anterior etapa en el Govern, Antich haurà de pactar amb el sector turístic, des d'una conselleria en mans d'UM, les polítiques sobre la principal indústria de les Illes. SON ESPASES. Pel que fa al nou hospital, el president ja ha anunciat la paralització de les obres a Son Espases mentre s'estudia la possibilitat de fer-lo a Son Dureta. És compromís electoral dels partits d'esquerra, però semblen molt evidents les dificultats de poder arribar a un acord amb els adjudicataris de l'obra pública més cara de la història de la Comunitat, amb les obres ja avançades, sense que això signifiqui una despesa inassumible per a l'Administració.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.