algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

El PP demana al Congrés que anul·li l'acord que permet dialogar amb ETA

La resta de grups ratifiquen el seu suport a Zapatero quant a política antiterrorista

El PP insistí ahir en la seva demanda al Govern perquè lliuri al Parlament les actes dels seus contactes amb ETA mitjançant una proposta de resolució derivada del Debat sobre política general que es votarà avui, encara que d'entrada va ser desestimada pel PSOE i la majoria dels altres grups.

El portaveu del PP, Eduardo Zaplana, avançà abans del final del dinovè debat de política general que el seu grup registraria una iniciativa sobre política antiterrorista exigint aquestes actes i demanant a més l'anul·lació de l'acord parlamentari de 2005 que autoritzava el Govern a dialogar amb ETA en absència de violència.

Segons Zaplana, el president de l'Executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, només pot recuperar la seva «credibilitat» posant a disposició del Congrés les actes d'aquestes presumptes reunions, que segons va recordar estan en poder de mitjancers internacionals.

Ficada de pota  

Li respongué des de la tribuna el portaveu socialista, Diego López Garrido, per a qui aquest requeriment és una «ficada de pota descomunal» i un «increïble» exercici «premeditat» de «mala fe» del PP, l'únic objectiu del qual és «dividir» la societat.

D'«insòlita», «insensatesa», «bestiesa» o «sobirana ximpleria» va ser qualificada la proposta pels portaveus parlamentaris d'IU-ICV, CiU o ERC, que igualment anunciaren la seva oposició a la mesura.

A més, dins de l'hemicicle, tots els grups que ahir intervingueren en l'última jornada del debat de política general ratificaren el seu suport a la política antiterrorista del Govern i van marcar distàncies amb la posició exposada ahir pel PP. A parer de López Garrido, amb la seva actitud respecte d'ETA, el PP «ha violentat sistemàticament el Pacte Antiterrorista», mentre que altres forces polítiques que no el subscrigueren «sí que l'han complit de facto». A més, expressà la seva sorpresa perquè pel PP sembla que «només existeix un tipus de terrorisme, el d'ETA», i va retreure a Rajoy que dilluns, durant la seva intervenció, no esmentà «ni una sola vegada» la violència islamista «quan acaben de rebre set espanyols morts per aquest terrorisme».

En les seves rèpliques als discursos dels portaveus, Zapatero va agrair les paraules d'alè del PNB, IU-ICV, BNG, CC, Na-Bai, EA, Cha i NC, a més del socialista, i, després de confiar que els esforços per acabar amb ETA no hagin estat debades, es va comprometre a continuar renovant de manera contínua l'«esperança».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.