nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

Carlos Delgado és el batle que més cobra i el de Lloret, el que menys

S'incrementa el nombre de primers edils que tindran dedicació exclusiva

Amb l'entrada de la nova legislatura els diferents ajuntaments de Mallorca duen a terme aquests dies els plens per aprovar l'assignació dels sous als batles i als regidors. L'apujada més polèmica de totes ha estat la del batle de Calvià, Carlos Delgado (PP), que passa de 57.146 euros que cobrava durant l'anterior legislatura a 90 mil euros anuals bruts actuals i supera, de bon tros, el que cobra "per exemple" la batlessa de Palma, Aina Calvo, que ha de gestionar una població de més de 400.872 habitants. En canvi, el municipi de Delgado té menys habitants, prop de 50.000. Així, Delgado percep més doblers que els que cobrarà el president del Govern o la presidenta del Consell.

Una novetat, que ha estat acollida amb bons ulls pels primers edils dels municipis amb menys de 5.000 habitants de Mallorca, és la nova llei que permetrà que els batles rebin una retribució de 2.703 euros bruts mensuals de l'Executiu autonòmic a canvi d'una dedicació exclusiva a les tasques municipals. Aquest nou decret farà que aquesta legislatura augmentin fins a 27 les dedicacions exclusives dels batles, segons la informació que es té avui. Encara hi ha batles d'alguns municipis petits que estudien si s'acullen ells a aquesta retribució, o bé, serà per a un altre regidor de la Corporació. És, per exemple, el cas del batle de Lloret, Arnau Mateu (UM), que és el primer edil de Mallorca que menys cobra, i ha decidit que sigui un altre regidor el que es pugui acollir a la nova retribució, de 2.703 euros.

Els batles de Calvià, Marratxí, Palma, Sant Llorenç i Alcúdia, per aquest ordre, són els que més cobren dels comptes municipals. Els primers edils de Pollença i Campos, Joan Cerdà (UM) i Guillem Ginard (UM), que tenen dedicació exclusiva, estan pendents d'un increment per tal que el seu sou «sigui més digne». A partir d'ara, batles com el de Mancor de la Vall, que no tenia sou, rebrà una retribució per les tasques exercides gràcies a la nova llei.

Plens i comissions  

Es dóna la circumstància que els batles de dos casos dels municipis més grans de Mallorca, Inca i Manacor, no tenen dedicació exclusiva i cobren assignacions per la seva assistència a plens i a comissions de Govern i informatives. A més, els populars Pere Rotger i Antoni Pastor també tindran un sou del Parlament, ja que el primer n'és vicepresident i el segon n'és diputat. En el cas de Pere Rotger la seva retribució augmenta respecte de l'anterior legislatura. El sou de la batlessa de Felanitx, Catalina Soler (PP), que també és diputada al Parlament, veurà que la seva retribució serà menor, ja que tan sols cobrarà per assistències a plens i a comissions.

Els batles de Sóller i d'Andratx han decidit que la seva remuneració sigui menor a la que tenien els exbatles populars Carlos Simarro i Eugenio Hidalgo, en considerar que el sou ha d'anar «en consonància a allò que guanya qualsevol treballador de la Sala».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.