cielo claro
  • Màx: 21.73°
  • Mín: 13.08°
21°

Enguany, ni albercocs ni cireres

Cau un 90 per cent de la collita a causa de les pluges de l'abril i la manca de fred

De tothom és sabut que tant albercocs com cireres bona vianda són, perquè, quan són madures, curen la panxa. Almenys, això és el que diu la lletra del Parado de Selva. I també diu, aquesta cançó, que les al·lotes d'aquest poble tenen salero. Així i tot, els selvatgins i selvatgines, per salerosos que siguin, no són els que més coneixen aquests fruits. Els albercocs es fan a Porreres i les cireres, a Orient. nguany, la collita d'aquestes fruites serà magra, a causa del poc fred que féu l'hivern passant. «Els albercoquers volen fred, si no en fa, no hi ha albercocs», diu Biel de Can Parrí, un jove porrerenc, al qual la dedicació a aquests arbres ve d'avior i que des de fa alguns anys es dedica a fer albercocs secs amb xocolata negra i blanca.

«D'albercocs de casta de galta vermella, que són els autòctons, es calcula que la collita haurà minvat un 90 per cent si es compara amb l'any passat», explica en Biel. En altres varietats, com el canino, els arbres han resistit més bé el canvi climàtic i només han reduït la collita un cinquanta per cent. Així i tot, BieParrí no passa pena. «Enguany destinarem tota la producció de les nostres finques a fer albercocs secs, en lloc de vendre'ls verds, i així en tendrem a bastament per fer els nostres bombons de xocolata», explica. Els cirerers no han dut més sort. La seva collita també es veurà reduïda devers un 90 per cent. «Aquesta setmana començarem a collir les cireres. Encara no et puc dir quina quantitat n'hi haurà, però jo em malpens que n'hi collirem un 90 per cent menys que l'any passat. Els arbres no estan gens carregat», diu Maria Pizà, la madona de Son Palou, una finca d'Orient.

«Aquella aigua que va caure el mes d'abril va fer molt de mal als arbres -diu Maria. Va ploure fora de temps, quan ja venia la primavera. Els cirerers, per fer cireres, han de menester ser pol·linitzats per les abelles. I amb tanta d'aigua, les abelles no poden volar». «Només se salvaran les cireres de la casta més tardana, perquè varen treure la flor quan ja havia vengut el bon temps», diu la madona de Son Palou.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.