algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 17°
17°

PP: un pacte amb UM o un futur incert

Sense el control de cap gran institució, els populars s'enfrontarien a una crisi de lideratge

La pèrdua de la majoria absoluta del PP deixa aquesta formació a les portes de l'abisme a Balears. Un abisme que només pot evitar amb un pacte amb UM que li permeti salvar els mobles al Govern, al Consell de Mallorca o a l'Ajuntament de Palma. I per salvar els mobles, de moment, els populars només han posat una condició: mantenir la dignitat.

Tot i que s'ha apuntat l'opció del govern en minoria, sembla difícil que UM desaprofiti l'oportunitat de ser decisiva a totes les institucions. Si el partit de Maria Antònia Munar opta per pactar amb l'esquerra, deixaria el PP sense el control de cap de les principals institucions de l'arxipièlag. Als consells de les Illes menors, que ja són en mans progressistes, se sumarien el de Mallorca, l'Ajuntament de Palma i el Govern.

El PP hauria de desallotjar el Govern, s'Institut i el Consell d'Eivissa i ja no tendria Cort per recol·locar càrrecs, tal com passà l'any 1999, ni el Govern central. Si això passàs, les principals institucions en mans dels populars serien els ajuntaments de Calvià i Inca.

A la pèrdua de control institucional se sumaria la previsible crisi de lideratge que s'obriria amb l'anunciada partida de Jaume Matas. El president en funcions ja ha dit que aquesta era la darrera vegada que es presentava i, des del seu entorn, s'havia especulat amb la possibilitat que no acabàs el següent mandat. Per ara, tot queda enlaire.

Amb un PP sense poder i sense Matas, s'hauria de cercar substitut. De moment, el batle de Calvià, Carlos Delgado, ja sembla postular-se. Delgado ha qüestionat obertament l'estratègia del partit, sobretot de Jaume Matas. A l'altre costat del PP, Pere Rotger, sembla emergir com l'únic dirigent que pot acompanyar Matas en les negociacions amb UM.

La substituta natural de Jaume Matas, Rosa Estaràs, afronta ara un contratemps: ha fracassat en la seva missió d'aconseguir la majoria absoluta a Mallorca i, a més, UM li pot passar factura després que la de Valldemossa hagi centrat la seva estratègia electoral en atacar durament Maria Antònia Munar i al seu partit.

Una altra dirigent popular que ha sortit malmesa del comicis del 27-M és Catalina Cirer. Des de diferents sectors del partit li atribueixen directament la pèrdua de la majoria absoluta a Palma i fins i tot que ha «arrossegat» Matas a perdre la seva en el Parlament. Són els mateixos sectors que l'apunten a ella com la gran sacrificada en el cas d'haver de pactar amb UM.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.