Els professors del Col·legi Llevant divulguen la cultura mallorquina

El centre compta amb un 60% d'alumnat d'origen immigrant

TW
0

Els professors del Col·legi Llevant d'Inca acudiren ahir a la feina vestits de pagès. Ells mateixos varen dirigir alguns dels tallers de la diada cultural que enguany, per primera vegada, el centre ha dedicat a divulgar la cultura popular mallorquina. I és que aquesta escola, amb alumnes d'entre 3 i 12 anys d'edat, compta amb un 60 per cent d'alumnat immigrant. Així com altres anys les mares i els pares argentins o marroquins dirigien la festa, enguany han estat els professors mallorquins els que ho han preparat tot. «El que és cert és que hi ha pocs pares i mares mallorquins i, per això, hem estat nosaltres els que hem dirigit tallers de cuina, ball de bot, tir amb fona o d'altres activitats similars», explicà a Diari de Balears la directora del centre, Margalida Rosselló.

El temps del pati els nins berenaren de pa amb oli o de pa amb sobrassada i escoltaren els xeremiers de Santa Maria. Després començaren els tallers, que durant tot el dia d'ahir substituïren les classes. N'hi va haver de ball bot, de cuina mallorquina, de fona tir amb fona, de siurells, de caparrots i titelles, d'instruments de canya i de contadors de les rondalles de mossèn Antoni Maria Alcover. «Fa dos mesos que preparam el decorat de l'escola per a la festa, que els altres anys era intercultural. Enguany hem aprofitat per donar a conèixer festes d'aquí, com el Dijous bo, les matances, Sant Antoni i, sobretot, els protagonistes de les rondalles mallorquines», comentava Margalida Rosselló amb orgull. Els passadissos d'aquest centre públic ahir eren recordaven una fira.

Hi havia mostres d'instruments, d'elements de Sant Antoni, un enorme drac, d'en Joanet cameta curta, reis i el castell d'aniràs i no tornaràs. Avui, la festa cultural continua al Col·legi Llevant. Dos al·lots, Omar i Mohamed, dançaran al compàs del ball de bot i cantaran algunes gloses tradicionals. Les mares i els pares dels nins podran degustar frit de matances, albergínies farcides i molts altres menjars típics d'aquí.