La pala municipal, que s'encarrega d'esbucar els edificis del baluard del Príncep, ahir va aconseguir obrir una gran encletxa en un dels blocs, on fins fa poques setmanes hi habitaven els militars. A partir d'ara, qui passi per la plaça de la «Bala Roja» -un nom i un espai poc coneguts per la ciutadania, ja que es tracta d'una zona que fins ara ha servit d'aparcament de cotxes més que de zona d'esbarjo- podrà veure la mar. Així, la fesomia d'aquesta part de Ciutat antiga comença a canviar.
Durant segles, la murada aconseguí frenar els atacs dels corsaris a la ciutat de Palma. Des dels anys seixanta, però, els pisos que el Ministeri de Defensa construí damunt el baluard aconseguiren frenar la vista cap a la mar d'aquest redol de Ciutat. L'enderrocament va lent perquè es fa de manera controlada. A més, aquest edifici té una estructura interna de ferro forjat, la qual cosa dificulta encara més tot el procés. Qualsevol imprudència podria fer malbé les restes de la murada. És per això que Cort decidí no fer una voladura. L'altre edifici, el de color vermell que té el portal a la porta del Camp, encara no s'ha tocat. Els tècnics, però, preveuen que l'esbucament serà més ràpid.
Com que fou construït als anys cinquanta, no té estructures de ferro. És quasi tot de mitjans de marès i això fa que sigui molt més fàcil de tomar. Entre el dos edificis hi ha un tram de la murada ben conservat. Les parets laterals d'aquests tots dos hi descansen damunt. Els tècnics que s'encarreguen de les obres l'han condicionat de tal manera que els enderrocs no el puguin deteriorar. Està tot recobert de planxes de ferro. Entre aquestes planxes i la paret de la murada hi ha pneumàtics de cotxe. Així si els enderrocs hi cauen damunt, les rodes esmorteiran el cop i evitaran danys.
Els beneficiaris del nou espai lliure que crearà Cort seran tota la ciutadania. Així mateix, però, els habitants d'aquella part de sa Calatrava recuperaran la fesomia tradicional d'èpoques antigues, quan des dels seus habitatges es podia veure la badia fins al cap Enderrocat. Com a altres parts de Ciutat antiga, aquestes noves infraestructures també suposaran l'ancariment del preu dels habitatges de la zona, que a la llarga es transformarà en un canvi en el teixit social del barri. Amb aquestes obres també s'aconseguirà, però, dignificar una part del patrimoni històric de Palma. Dels dos baluards que se salvaren de les mesures «modernitzadores» dels liberals del segle XIX, ja n'hi ha un de restaurat. Ara és l'hora del del Príncep. Perquè no sigui propietat exclusiva de les tapareres i les atzavares.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.