«La UIB ha de ser un gran motor social, econòmic i cultural de la societat balear»

El candidat a rector Carles Manera parla dels punts principals del seu programa «La força tranquil·la»

TW
0

Presenta un programa electoral amb 15 propostes «ambicioses i realistes». El catedràtic d'Història Econòmica de la UIB i candidat a rector en les eleccions del 21 de març, Carles Manera, vol convertir la universitat en un espai que vagi més enllà de la docència. Un espai que sigui un punt de referència, de reflexió i que tingui rellevància social. Sense criticar la gestió d'Avel·lí Blasco, la seva aposta se situa entre l'estil emprès per Nadal Batle d'intensificar la presència quotidiana de la UIB en els distints teixits socials i la línia de l'anterior rector, Llorenç Huguet, en relació a l'impuls de les noves tecnologies.-Què té de diferent el vostre programa respecte dels altres dos candidats?
-En els grans trets no hi ha diferències excessives. El matís està en la forma. Per exemple, en l'àmbit de la investigació, volem consolidar i fer més competitius els grups de recerca, per això hi hem previst una partida de 200.000 euros en 4 anys. Per un altre costat, donarem suport als grups emergents. Per això crearem la figura del gestor de programes i recuperaríem les negociacions per integrar els contractes Ramon y Cajal.

-Com afrontareu el repte d'aconseguir que la UIB ocupi un reconeixement dins el nou pla d'estudis europeus?
-No hem de perdre de vista que la UIB, en investigació, és competitiva. Ho hem de deixar clar. El que s'ha de fer és potenciar-la i amb una clara visualització de la universitat. El que sí fa falta és una major connexió amb el teixit empresarial, amb la societat, que sàpiga transferir la cultura, la tecnologia i els coneixements. Fa falta internacionalitzar-la, promoure'n millor els capitals intel·lectuals per sobre del capital estrictament físic.

-A banda de la recerca, com plantejau les noves titulacions?
-Depèn del Consell Social. La voluntat del rectorat és implantar noves titulacions sempre que vénguin ben finançades per part del Govern. Aquestes hauran de ser de qualitat, si no, no és viable. Pensam crear una delegació de rector que s'ocupi durant els sis primers mesos de mandat de l'Espai Europeu.

-Caldrà una especialització?
-La UIB ha de ser generalista. L'especialització l'hem de plantejar a través dels postgraus, fent incidència en el turisme o el medi ambient...

-Parlau de «vendre» el capital humà a fora, de reconeixement... Però d'on sortiria aquest capital?
-Existeixen dos nínxols de mercat molt potents: el xinès i Amèrica Llatina. Hi ha uns 15 milions d'estudiants potencials que demanen turisme i medi ambient.

-I alguna estratègia en concret per captar l'alumnat de les Illes?
-Reforçarem les connexions amb l'alumnat preuniversitari. A més a més, pensam que la fórmula hauria de ser la creació d'una oficina adreçada a la gent que hagi finalitzat la llicenciatura i fer-los un seguiment, analitzar la taxa d'atur i fer un diagrama de la situació. La UIB ha de ser una fàbrica de capital humà. No pot ser un espai on entren els estudiants i després els perdem.

-I com pensau incidir en els estudiants de la resta d'illes?
-La UIB era capdavantera en noves tecnologies, ara ha perdut empenta en aquest camp. S'ha de reprendre el camí traçat. Hem de fer un esforç tecnològic: no només a la resta d'illes, on també s'haurien d'augmentar les classes presencials, sinó també per incardinar la UIB amb Palma a través de la promoció de Can Oleo, la Riera...

-Una idea clau.
-Un major esforç de relació social; la idea que la UIB ha de ser un gran motor social, econòmic i cultural de la societat balear. S'ha d'inserir a la societat amb mentalitat crítica, no pot quedar isolada dels canvis.

-Com es respiren els aires de la campanya?
-Està tot obert, pot passar qualsevol cosa. Som l'únic candidat que té un blog; és interactiu, hi feim una reflexió del dia, hi formulam preguntes per obrir debats. Avui ha tingut 11 entrades...