La Sala ha catalogat el patrimoni del municipi en més de 200 fitxes

Els tècnics que han fet l'estudi consideren els canats com un dels elements més amenaçats

TW
0


Una de les eines complementàries de les Normes Subsidiàries de qualsevol municipi i que preveu la legislació és la incorporació d'un catàleg de patrimoni. L'Ajuntament d'Algaida ara fa dos anys encarregà l'elaboració del catàleg del municipi a tres estudiosos, l'historiador Gabriel Bibiloni, l'arquitecte Loreto Alonso i el geògraf Alexandre Mulet.

Després de dos anys de feina han confeccionat un ampli «Estudi de conservació i ordenació de la protecció d'edificis i elements d'interès històric, arquitectònic i paisatgístic del municipi d'Algaida». Aquest, amb més de 200 fitxes detallant totes i cadascuna de les característiques de cada element, «a més de ser una eina molt valuosa per a la Sala, també acompleix un dels seus objectius com és de la conservació dels elements», assenyala el batle d'Algaida, Jaume Jaume.

Els redactors del projecte assenyalen que «vam partir d'un llistat previ com és el de les Normes Subsidiàries, i no ens hem trobat cap sorpresa, hem visitat in situ tots els béns i hem vist com la gent és ben conscient del patrimoni que té. Tal vegada el major problema està en les fortes despeses que els suposa mantenir aquell element».

Els 15 canats que hi ha en el municipi són els elements que necessiten amb més urgència una actuació, segons assenyalen els tècnics. El regidor de Cultura, Francesc Miralles, manifestà que «el catàleg ha de ser l'eina bàsica, però a partir d'aquí s'ha de fer feina per divulgar el ric patrimoni del municipi».