cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 18°
18°

«La targeta verda no té èxit en xifres, només en té en la imatge que transmet»

Peter P. Tschirky ha estat durant 16 anys conseller delegat de la companyia Arabella a Mallorca

Peter P. Tschirky ha desenvolupat la seva vida professional a Mallorca durant gairebé 21 anys, en projectes hotelers. Bon coneixedor del món turístic reflexiona sobre la situació actual i futura, abans de tornar a Suïssa el seu país natal.

-Ha complert els seus objectius professionals a Mallorca?

-En part sí, després de la reforma de l'Hotel Son Vida, de la qual s'en parlava des de l'any 85 i que era un repte personal. És una satisfacció molt gran. També estic content del Mar d'Avall, perquè no era un projecte tan segur, però hem aconseguit que funcioni com a hotel de qualitat amb preus alts.

-Creu que és l'any de la recuperació de la rentabilitat hotelera?

-La rentabilitat depèn de 3 aspectes, preu mitjà net per habitació i nit, ocupació i costs. Amb l'augment de la demanda, d'enguany, sembla que els hotelers podran mantenir preus, vendre sense ofertes i l'ocupació serà alta. En conseqüència la rentabilitat ha de pujar.

-Què en pensa de la fugida d'inversions cap a l'estranger?

-És normal que s'inverteixi on hi ha més rentabilitat, qui no ho fa és per pur caprici. Per aixó, és necessària la recuperació de la rentabilitat, així torna la inversió.

-Però continua essent Mallorca atractiva per als inversors?

-En sentit només de xifres, no és rentable, perquè l'illa és limitada. Pot ser que en alguns anys quan amb el mateix nombre de turistes, tinguem millor rentabilitat, els inversors tornin. Això sí, sempre gaudirem d'avantatges sobre altres destinacions com unes bones connexions, esser coneguts, el clima, l'oferta.

-Què s'ha de fer per mantenir-nos líders a llarg terimi?

-Els responsables polítics saben bé el que s'ha de fer. Per exemple, amb l'oferta obsoleta, la conversió d'hotels en habitatges, per disminuir el nombre de places que avui en dia no encaixen bé en la imatge turística de les illes. Les directrius polítiques, el canvi de mentalitat dels empresaris i la bellesa de l'illa, fan que tingui molt de futur.

-Idò depèn de nosaltres?
-Sí, els turistes no fan mal, som nosaltres mateixos els que feim mal a les illes, els que prenem les decisions, els que donam permisos per construir. Mallorca és com una S.A., les decisions d'uns afecten als altres, la majoria vivim del turisme.

-La construcció pot fer mal a la imatge turística?

-Hem heredat places, construcció... dels anys 70, tot privat. Ara no podem dir-li a un empresari que elimini el seu hotel. Estic a favor de la reconversió, però en habitatges, perquè són negocis.

-Perquè creu que la despesa turística baixa?
-Des del meu punt de vista ve del tot inclòs. És una necessitat, no ho pots prohibir, però l'has de controlar. Aquí hi ha una oferta complementària rica, si ho deixam créixer pot fer mal. Una altra problema és que l'oferta complementària és caríssima. La gent en general no té molts diners per gastar, i amb uns preus «absurds» la gent consumeix menys.

-Què en pensa de la targeta verda?
-No crec que tingui efectes econòmics. La famosa taxa (en referència a l'ecotaxa) en teoria no va anar malament, però va ser molt mal introduïda. En principi, era correcta. Avui en dia un govern responsable no pot només parlar de lo bo que és en medi ambient, sinó que ho ha de transmetre a l'exterior. Pel Govern actual era impossible reactivar l'ecotaxa, però amb la targeta pot demostrar que sí vol fer alguna cosa i pot significar un pas suau per al futur aconseguir una altra font d'ingressos. En xifres no té èxit, només en la imatge que trasmet.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.