muy nuboso
  • Màx: 26°
  • Mín: 23°
26°

Les hipoteques més llargues, les més perjudicades per la pujada de tipus

Tanmateix, els economistes destaquen efectes positius en l'economia

Les hipoteques i els préstecs amb un període d'amortització més llarg seran els més perjudicats per la pujada de tipus d'interès del 0'25 per cent anunciada dijous pel Banc Central Europeu (BCE).

Aquests increments es traslladen de manera directa al grau de despesa dels ciutadans que, segons càlculs de l'Associació Hipotecària Europea, registraran un increment de 16 euros en la quota mensual per 120.000 euros d'hipoteca a 25 anys, i de 20 euros per 137.000 euros a 30 anys. En aquest sentit, una hipoteca mitjana suposarà cada any 200Emés als consumidors.

El fet és que aquesta no ha estat una pujada aïllada, sinó que és la tercera dels darrers vuit mesos -les altres dues havien estat de 0,25 cada una. Així, els càlculs arriben als 700 euros d'increment per any per als qui tenen subscrita una hipoteca.

Les Balears foren l'any 2005 la comunitat amb un major volum d'hipoteques per cada 100.000 habitants. L'import mitjà d'aquestes va ser de 143.342 euros, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística.

El director del Centre de Recerca Econòmica (CRE), Antoni Riera, destacà els efectes positius que té sobre l'economia balear l'increment dels tipus d'interès, tot i reconèixer que les economies familiars se'n ressentiran per l'augment de les hipoteques.

Riera destacà que la mesura del BCE fomentarà l'estalvi entre las famílies de les Illes, en un moment en què hi ha un dèficit en aquest aspecte per l'elevat consum familiar. D'aquesta manera, es prendran les mesures preventives necessàries per evitar un major endeutament.

En els mateixos termes s'expressà Vicenç Tur, responsable de l'àrea econòmica de la Caeb, per afirmar que la pujada tindrà «fins i tot» efectes positius sobre l'economia balear, ja que moderarà la inflació.

En aquest sentit, Tur recordà que el diferencial que manté Espanya d'entre 1,5 i 2 punts respecte de l'inflació a Europa, significa a la llarga una pèrdua constant de competitivitat per a les Balears. Segons el responsable de la Caeb, la mesura del BCE contribuirà a moderar la «febre» d'endeutar-se.

Tot i així, afegí que aquests efectes «positius» són possibles pel fet que la pujada d'interessos és «moderada» i que només en casos concrets suposarà un gran sobrecost per les economies familiars. Així, evità fqualsevol valoració catastrofista de la situació.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.