algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
23°

Matas justifica els imposts sobre el turisme per finançar «certs serveis»

El president balear reconeix la dificultat de trobar nous espais fiscals


El president balear, Jaume Matas, va justificar ahir la creació d'imposts sobre el turisme sempre que estiguin vinculats «al finançament de certs serveis públics que consumeixen intensivament els visitants».

De totes maneres, el cap de l'Executiu autonòmic apel·là a la necessitat d'«extremar la sensatesa» en dissenyar un nou gravamen mediambiental que pot perjudicar més que beneficiar. En aquest sentit, es referí novament a l'Ecotaxa que, segons els seus càlculs, ocassionà unes pèrdues «vint vegades superiors a la recaptació del tribut».

Matas realitzà aquestes asseveracions en el decurs de la conferència «Tributació ambiental i turisme: l'experiència balear», organitzada per la Fundació Santander Central Hispano en el marc del Tercer Fòrum Economia i Sostenibilitat.

Malgrat la seva justificació condicionada d'imposts sobre el turisme, el president va reconèixer que «a diferència de les taxes de sortida i entrada en territoris turístics o dels impost afectats a la promoció i comercialització de l'oferta del sector, no existeix en el cas dels tributs lligats a l principi de qui contamina paga un recorregut suficient com per a avaluar la neutralitat o l'impacte de la recaptació.

Posteriorment a la conferència, i en declaracions als mitjans, Matas insistí que els imposts ecològics poden existir, però «han de ser ecològics de veritat» i s'ha de mesurar molt bé». En aquest sentit, l'exministre de Medi Ambient recordà que l'Ecotaxa que, que gravaba l'estada en allotjaments hotelers, «va generar grans perjudicis tant en els turistes com a la imatge de les illes Balears com a destinació turística i a la creació de feina.

Matas va insistir en la necessitat de valorar aquest tipus d'experiències abans de posar-les en marxa, alhora que va considerar que «tampoc és de rebut que a aquests imposts se'ls anomeni verds perquè part de la seva recaptació es pugui destinar a despeses suposadament mediambientals».

Referent a aquest punt, el president va denunciar que part de la recaptació de la «Ecotaxa» es va destinar a finançar equipaciones d'equips de futbol o a despeses difícilment considerats com ecològics o mediambientals. Interrogat per la possibilitat que el Govern de les Illes Balears creï un impost d'afectació mediambiental, Jaume Matas va comentar que actualment «és molt difícil trobar un espai fiscal nou que no sigui recorregut per l'Estat».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.