algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
17°

El PSM aprova crear el bloc amb altres partits i Barceló serà el nou secretari general .

Els renovadors són derrotats mentre s'obre una altra etapa política

76026
El pròxim secretari general, Gabriel Barceló va viure ahir moments intensos.Fotos: M.À. CANYELLES.

El PSM impulsarà la creació d'un bloc per intentar posar fi a la fragmentació electoral que actualment pateix el nacionalisme i l'esquerra d'aquest país.

Així ho va decidir la militància durant el divuitè congrés de l'organització nacionalista. La proposta de la discòrdia, presentada per Gabriel Barceló en forma d'esmena a la ponència, advocava per un bloc estable amb altres forces progressistes. La iniciativa va rebre el suport de 167 dels afiliats presents. Un total de 139 hi votà en contra, 6 s'hi abstingueren i i 3 optaren per introduir una papereta en blanc.

Aquesta decisió col·lectiva té una primera conseqüència directa: Barceló serà avui l'únic candidat a l'elecció com a secretari general en substitució de Gabriel Vicens, que ahir s'acomiadà. L'altra postulant -i fins ara president de la formació- Jaume Sansó, anuncià que no optarà al màxim càrrec orgànic.

Ara, l'interrogant principal és la decisió que pugui prendre el candidat a la Presidència del Govern, Mateu Crespí, que s'havia pronunciat sense embuts en contra del bloc. En aquest sentit, avui mateix podria anunciar la seva renúncia. No debades, Crespí ha declarat diverses vegades que ell és el candidat del PSM, «no d'un bloc». Les votacions sobre la conveniència o no de formar un bloc foren precedides d'un crispat debat ideològic i estratègic.

El portaveu parlamentari del PSM, Pere Sampol, i el mateix Barceló defensaren l'esmena. Ambdós advertiren que en uns moments en què el PSOE es mostra «molt fort» és necessari «ajuntar esforços» entorn d'un projecte d'esquerres i nacionalista. En aquest sentit, consideraren que un BNG a la mallorquina és l'única fòrmula per «il·lusionar» l'electorat progresssista.

En sentit contrari, la fins ara secretària d'Organització, Bàrbara Bujosa, i els dos candidats del partit, Pere Muñoz -a la batlia de Palma- i l'esmentat Crespí reivindicaren la «marca» PSM i rebutjaren que aquesta s'hagi de diluir ara dins una entesa amb altres partits.

Una vegada coneguts els resultats de la votació, Barceló reiterà el seu compromís per una Executiva d'integració en la qual vol incloure Sansó. El triomfador de la nit assegurà que confia en tothom per afrontar el futur de l'organització. Respecte del bloc, Barceló assegurà que es tracta d'una aposta «valenta i difícil» i que l'objectiu no és altre que aconseguir els millors resultats en les eleccions municipals i autonòmiques de l'any 2007.

Quan hagi estat proclamat, el nou secretari general iniciarà els contactes amb els partits susceptibles de formar part del bloc. Bàsicament, Alternativa Esquerra Unida-Els Verds i ERC, tot i que no es descarta parlar amb el PSIB-PSOE.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.