algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°

Fermant caps abans de partir

Avui els expedicionaris visitaran l'orfenat de Katmandu, tal com anunciaren a l'anada

La tornada de l'expedició a Mallorca podria avançar-se uns dies, tot i que de moment no hi ha res tancat. Ara per ara, Oli i els dos Tolos van fermant caps per tenir-ho tot resolt en el cas que poguessin partir tan aviat com els fos possible. Ahir passaren comptes a Thamserku Trekking, l'empresa nepalesa que els ha gestionat la logística, i avui és previst que compleixin la seva promesa: visitar l'orfenat de Katmandu per fer arribar als nins que hi habiten una ajuda molt especial de la nostra illa.

Una de les primeres coses a resoldre és l'excés d'equipatge, que sol estar penat a totes les companyies aèries del món. Per aquest motiu, els expedicionaris hagueren de facturar ahir directament des de Nepal cap a l'aeroport de Palma set bidons amb material de muntanya i estris d'escalada. El seu pes és considerable i podria situar-se al voltant dels 250 quilograms. La resta, cinc sacs de 20 kg cada un, viatjarà amb Oli i els dos Tolos fins a Mallorca, on podria ser que arribassin aquest dimarts.

D'altra banda, Oli, com a cap del permís d'ascensió a l'Everest que atorgà el Govern nepalès als mallorquins, acudí al Ministeri de Cultura, Turisme i Aviació Civil per complimentar els tràmits de finalització de l'expedició i recollir la fiança de 4.000 dòlars per la retirada del fems.

Quant a la certificació oficial per haver assolit el sostre del món, aquesta es torbarà encara unes setmanes. La raó no és altra que els canvis polítics soferts pel país en els dos darrers mesos i que s'han traduït en una retallada substancial de les potestats del rei Nyanendra. Així, el conjunt del Govern ha perdut l'atribut de reial a la seva denominació d'origen, comunicacions i certificacions.

D'altre costat, Mukti Nepal (Salvem Nepal) és una organització no governamental i sense ànim de lucre que té per objectiu atendre dones i nins desplaçats per diverses raons, als quals ofereixen consol, serveis d'ajut educacional i altres tipus d'atencions assistencials. Un equip de set membres integren el govern de la fundació i sis persones més formen la plantilla que treballa en aquesta organització, que compta també amb un bon grapat de voluntaris de tot el món.

L'enfrontament entre els maoistes i les forces armades de Nepal ha tingut un efecte greu en el conjunt de comunitats que integren el país, especialment les rurals, on habita el 85% de la població. Precisament, el col·lectiu de dones i infants són els que han patit de manera més dramàtica la situació permanent d'incertesa social, política i econòmica -el 42% de la població viu per sota del llindar de la pobresa i el 65% és analfabeta, de les quals la meitat son dones-.

A tot això cal afegir els casos de violència domèstica, sexe coactiu, violació i tràfic de dones, palesades per Mukti Nepal i contra les quals s'intenta actuar des d'aquesta organització, com moltes altres de les que treballen en el sector de la infància i de la dona.

Avui, Oli i els dos Tolos acostaran la solidaritat del poble mallorquí a aquesta ONG, que des de l'any 1977 lluita per salvaguardar els drets de dones i nins en aquesta zona del planeta.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.