muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 16°
20°

La manca d'entesa entre PP i PSIB marca l'inici del debat de l'Estatut a la Cambra

La reforma s'admet a tràmit sense acord sobre el finançament i el Consell de Formentera

102928
El president del Parlament, Pere Rotger, amb els membres de la ponència sobre la reforma estatutària, abans d'iniciar el debat.

El Parlament aprovà ahir la presa en consideració de la proposta de l'Estatut d'Autonomia, que s'ha de sotmetre a votació el dia 13 de juny. Tot i que 50 diputats votaren a favor de començar a debatre la reforma i set s'hi abstingueren, l'articulat entra a la Cambra «ferit» per la manca d'entesa entre els dos partits principals de les Illes -el PP i el PSIB-.

En l'inici del tràmit parlamentari, dues són les qüestions bàsiques que separen els «populars» i els «socialistes»: el finançament autonòmic i el Consell de Formentera. Respecte de la primera, la vicepresidenta del Govern, Rosa Estaràs, advertí que la Pitiüsa menor «no té perquè esperar quatre anys» per tenir les competències d'un Consell, com proposa el PSIB.

Quant al finançament, el Govern i el PP volen que l'Estatut obligui Madrid a invertir 3.000 milions a les Illes en 5 o 6 anys. Els socialistes advoquen perquè aquesta quantitat arribi en deu anys. Tant Estaràs com la portaveu del principal grup de l'oposició, Francina Armengol, apostaren ahir per un Estatut «de primera». El problema és que no es posen d'acord quant als criteris que han d'emmarcar aquesta ambició.

La representant del PSIB, per exemple, considera que la reforma proposada queda curta respecte de les competències. En aquet sentit, afirma que la CAIB hauria d'assumir la gestió exclusiva de matèries relacionades amb polítiques laborals, amb la recerca o amb la Protecció Civil.

Armengol demanà al president Matas que no deixi passar «aquesta oportunitat històrica que tenim per fer un Estatut avançat». Estaràs advertí que estam davant d'una proposta de reforma «molt ambiciosa» però millorable, i sol·licità al PSIB que hi col·labori, perquè el text que surti de la Cambra no sigui rebaixat al Congrés dels Diputats.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.