nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Set maneres de definir Balears

L'auge de l'eufemisme, juntament amb la riquesa de les nostres llengües, ens ofereix la possibilitat de redefinir els conceptes fins a sentir-nos còmodes amb el seu pretès significat.

Les paraules al servei de l'home, per estirar-les, gastar-les, maltractar-les i fer que perdin el sentit.

Se'ns va morir el terme «feixisme» de tant d'usar-lo i d'usar-lo malament. Se'ns morirà «estat» abans que es desintegri de manera efectiva, si és que passa qualque dia.

El president Matas ens confirmà fa uns dies allò que ja sospitàvem des de fa temps: «Balears no és una nació i mai no ho serà». Les coses clares.

Una vegada que tenim la negació de base, anem a sondejar altres possibilitats.

«País». La paraula, de connotacions eminentment culturals, encara provoca irritació a la majoria de la la nostra societat. Descartem-la abans que qualcú pensi que «país, igual que nació, només n'hi ha un».

«Comunitat autònoma». Queda massa enrere, ara per ara és insuficient fins i tot pels conservadors. D'altra banda, ningú no ha sabut mai què volien dir els pares de la Constitució, o qui dimonis en fos l'inventor, amb un binomi tan indefinit.

«Regió». Ja no l'utilitzen ni els més reaccionaris.

«Realitat nacional». Generaria els mateixos problemes que «nació», perquè en realitat és un eufemisme de l'altra.

«Comunitat històrica». Evidentment, tenim història, almanco fins que Matas així ho consideri, però dubt que siguem una comunitat, si això significa un mínim de «continuïtat», física o emocional, entre els diferents pobles balears.

«Nacionalitat històrica». Encara ningú no m'ha explicat què significa nacionalitat, però aquesta és l'opció que han elegit els «savis» de l'Estatut. Serà per qualque cosa.

K K K

Al PSM, la possibilitat d'arribar a consensuar una candidatura d'integració és cada vegada més real. El punt de fricció de cara al congrés d'aquest mes torna a ser la qüestió del bloc o, més ben dit, la idoneïtat o no del «bloc ara», abans de les eleccions del 2007.

Enmig de la discussió interna, hi ha militants que adverteixen en veu alta si Alternativa Esquerra Unida-Els Verds encara estaria disposada a fer la passa cap a una fusió preeelectoral amb els nacionalistes. El que està clar és que, almanco a EU, estan treballant com si el bloc estigués descartat a curt termini. Per cert, estaria Miquel Àngel Llauger disposat a «cedir» el número 1 de la llista autonòmica?

K K K

Ca na Palleva ja és història. El símbol de la lluita antiautopista va caure de matinada. Quan arribaren les plataformes, les màquines feia una hora i mitja que treballaven. Les pales s'endugueren tres cases, però no esborraren les preguntes que encara ens feim. Era necessari que el Govern actuàs d'aquesta manera? Compensa a Matas que tot Balears i mig Espanya vegi les imatges de dimecres? Per què es procedeix a la demolició quan encara no s'han aclarit els dubtes sobre la legalitat de l'ocupació? Què passaria si la justícia donàs la raó als propietaris de les finques? Qui pressiona des de la rereguarda perquè passi el que està passant?

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.