L'Escola Municipal de Mallorquí lliurà divendres els seus tradicionals Reconeixements de Mèrits que, en el 2005, foren per a Felip Munar i per Maria Galmés, Coloma Gelabert i Aina Sansó, les tres dones que l'any 1981 rescataren de l'oblit els Cossiers de Manacor.
L'acte se celebrà en el Teatre, que estigué gairebé ple. Josep Maria Salom fou l'encarregat de fer la nominació del llorità Felip Munar, filòleg, folklorista i defensor i impulsor de la cultura popular mallorquina. Munar llançà una petició als assistents: «Que cadascú tengui present que només nosaltres serem capaços que la llengua catalana es transmeti a la baula de la següent generació».
Per la seva banda, Jaume Gomila (integrant dels primers Cossiers un cop recuperats) lloà la tasca realitzada per Galmés, Gelabert i Sansó, en la recuperació dels dansaires ancestrals per a la ciutat arran d'un treball de l'assignatura de Cultura Popular que impartia Biel Majoral.
Una de les intervencions més ovacionades de la nit fou la de Coloma Gelabert, qui va agrair a l'Ajuntament de Manacor que enguany s'hagin enderrocat els monuments feixistes i proclamat fill il·lustre el batle Garanya: «S'ha mostrat sensible amb la recuperació de coses de transcendència que com a poble havíem deixat perdre: des de l'innocent folklore fins a l'assassinat de les idees».
El batle de Manacor i president del patronat de l'Escola de Mallorquí, Antoni Pastor, fou l'encarregat de lliurar les plaques als guardonats. A l'acte hi assistí el director general de Política Lingüística del Govern, Miquel Melià; la consellera de Cooperació Local i regidora, Catalina Julve, i la delegada de Cultura, Maria Antònia Mercant. L'acte va concloure amb el cant de la Balanguera.