Les Jornades sobre un Mar de Recursos, organitzades pel Club Ultima Hora i la Fundació Ramón Areces, conclogueren ahir a l'Escola d'Hoteleria i Turisme, al Campus de la UIB, assenyalant l'home com a causant d'importants impactes negatius sobre el medi ambient, com per exemple el canvi climàtic i la translació d'espècies a hàbitats que no els són propis, actuant llavors com espècies invasores i alterant l'equilibri natural d'aquells espais.
Les jornades conclogueren amb una ponència de Gerardo Vasta, del Centre de Biotecnologia Marina de la Universitat de Maryland (EUA) sobre «Biotecnologia marina: la pròxima revolució» i un taula rodona amb els ponents participants en el simposi: a més del mateix Vasta, Xavier Rodó, Joaquim Tintoré, Jordi Lalucat i Antonio Figueras, coordinador de les jornades.
Per Xavier Rodó, del Laboratori de Recerca del Clima de la Universitat de Barcelona, «és innegable l'efecte antròpic en el canvi climàtic. Es pot diverger sobre el grau d'incidència, però la veritat és que, sense tenir en compte l'acció de l'home, no es poden realitzar models de predicció climàtica». Per Joaquim Tintoré, director de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats, «existeix una variabilitat natural del clima, però ara existeix una variabilitat induïda per l'home, d'aquí la necessitat de reduir els contaminants i aplicar la sostenibilitat a l'activitat econòmica». Rodó valorà les reduccions de les emissions establertes pel Protocol de Kyoto, però qüestionà que suposin una incidència important en les variacions induïdes del clima.
Sobre la translació d'espècies, Gerardo Vasta apuntà que es «tracta d'un fenomen natural, però les causes antròpiques el potencien i intensifiquen. Els moviments de vaixells d'un punt a un l'altre del planeta faciliten el trasllat d'espècies i s'afegeixen a les causes naturals, com els vents o els corrents marins».
Per Antonio Figueras, de l'Institut d'Investigacions Marines del Consell Superior d'Investigacions Científiques, «la societat comença a ser conscient dels impactes que crea en el medi ambient, però no pot llançar tota la culpa als polítics o esperar que aquests adoptin les solucions. A nivell general, el comportament social davant del medi ambient no és precisament exemplar i només quan creixi la sensibilitat respecte a l'entorn s'exigirà als administradors públics que siguin més eficaços en la seva protecció».