algo de nubes
  • Màx: 29°
  • Mín: 21°
28°

Balears, en situació precrítica per l'elevada concentració de pol·len

Més del 20% de la població illenca té algun tipus de rinitis al·lèrgica

El catedràtic de Botànica de la UIB, Gerard Llorenç, advertí ahir que les Illes estan «en situació precrítica per l'elevada concentració de pol·len de parietària a l'atmosfera», i asegurà que aquesta primavera «serà molt complicada per als al·lèrgics a aquesta planta».

Un de cada quatre ciutadans de les Balears pateix de rinitis al·lèrgica (entre el 20 i el 25% de la població). Es tracta d'una malaltia motivada pel pol·len d'algunes espècies vegetals i pels àcars de la pols, i que té una major incidència durant les estacions en les quals la humitat relativa s'incrementa, com ara la primavera i la tardor. De fet, el 50% de les consultes d'Atenció Primària relatives a afeccions nasals són per casos de rinitis crònica, inclosos els pertanyents a la de tipus al·lèrgic.

Les plugues d'aquest hivern han provocat aquesta abundància de la parietària -roquera mollera-, la planta que ocasiona una major incidència d'al·lèrgies a les Balears, seguida de les gramínies i de les oliveres.

Les dades de concentració de pol·len a l'Arxipèlag s'obtenen gràcies als estudis realitzats de manera conjunta pel Servei d'Otorinolaringologia de l'hospital Son Dureta i pel Departament de Botànica de la UIB.

La doctora Ramona Soler, cap del gabinet de rinologia del centre, remarcà la importància de tals investigacions per a la prevenció i per al tractament de les al·lèrgies.

El vessant botànic de l'estudi consisteix en la col·locació de filtres d'aire que recullen els grams de pol·len i d'espores de fongs per al seu estudi. Així, es poden determinar els diferents ritmes de producció de la vegetació i establir quines espècies provoquen més al·lèrgies i són per tant menys adequades per a jardins i zones verdes, explicà Llorenç.

L'objectiu clínic és que els metges puguin informar els pacients sobre les èpoques de més concentració de pol·len que causa les seves molèsties i assesorar-les sobre els símptomes i la prevenció.

En certs moments de l'any la concentració de pol·len per metre cúbic pot arribar a 2.500 grams, mentre que els experts asseguren que l'aire de qualitat tan sols n'ha de tenir 50 per metre cúbic.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.