nubes dispersas
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 7.92°

L'operació Vaixell es liquida 9 anys després de la fi dels transvasaments

El grup socialista exigeix una baixada del preu de l'aigua una vegada pagat el crèdit

Les empreses públiques dels ajuntaments de Palma i de Calvià, Emaya i Calvià 2000 de manera respectiva, liquidaren el passat 15 de març la totalitat de les despeses financeres contretes a partir de l'anomenada operació Vaixell.

Aquesta polèmica actuació va tenir un cost total de 27 milions d'euros (aleshores 4.500 milions de pessetes) i consistí en el transport amb vaixell fins a Palma d'aigua de l'Ebre entre l'1 de juny de 1995 i el 30 de novembre de 1997, durant una època en què l'illa de Mallorca patia una sequera important. En total se'n transportaren devers 16'5 milions de metres cúbics.

Els consistoris de Palma i de Calvià, beneficiaris de l'operació Vaixell, posada en marxa pel Ministeri d'Obres Públiques dirigit aleshores pel socialista Josep Borrell, i encarregada per l'Executiu de Gabriel Cañellas, han assumit durant nou anys el finançament del cost total dels transvasaments. El Govern balear hi destinà una subvenció de 4,3 milions d'euros repartida en tres anualitats entre els anys 1995 i 1997, i el Govern central també hi realitzà aportacions. Tot i això, la major part de la despesa de l'actuació es carregà als ajuntaments de Palma i de Calvià.

Tot d'una que acabaren els transvasaments, les administracions mateixes reconegueren que havia estat una decisió desencertada, tant per la manca de previsió i planificació quant a la disponibilitat dels recursos hídrics, com pel cost excessiu i per la durada de l'operació financera.

El pagament de les tasques pels ajuntaments de Palma i de Calvià ha acabat repercutint en els ciutadans d'aquests municipis, que des de llavors han tingut l'aigua a un preu més elevat per assumir aquesta despesa.

Rebaixa de la tarifa
Per aquest motiu, el PSOE de Calvià anuncià ahir que presentarà una moció en el pròxim ple per instar l'empresa municipal Calvià 2000 a iniciar, amb urgència, l'expedient de revisió de la tarifa de subministrament d'aigua potable, «perquè hi reflecteixi els costs reals del proveïment i en dedueixi, per tant, tot allò relatiu al pagament de l'operació financera corresponent a l'anomenada operació Vaixell».

Així mateix, els socialistes recorden que aquesta deducció suposa gairebé el 20% de la facturació d'aigua d'enguany, i que l'any passat es pujà per aquest motiu.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.