algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 20°
23°

El rebrot de processionària afecta de manera greu vint mil hectàrees

Medi Ambient tractarà químicament el 80% del terreny envaït per la plaga

El rebrot de la processionària afecta ja de manera greu 20.867 hectàrees de pinar a Mallorca, segons un càlcul de la Direcció General de Biodiversitat, adscirta a la Conselleria de Medi Ambient del Govern. Fins a 53.000 hectàrees més estan afectades lleument per la plaga.

La titular de l'àrea, Joana Xamena, va donar a conèixer el detall sobre la nova plaga de processionària, un insecte que a través del contacte pot provocar danys en persones, animals i, sobretot, en la vegetació.

El fet és que durant el 2004 i el 2005 el nombre d'hectàrees afectades greument (amb atac sever de la processionària) s'havia reduït dràsticament respecte a la situació que es vivia el 2003. Tanmateix, segons els càlculs del Govern, en l'actualitat les hectàrees perjudicades no superen les del 2003, quan en total la processionària s'estenia per 44.915 hectàrees de pinar i les atacava de manera severa.

Les plagues més danyines s'estenen per les zones rurals pròximes a Son Ferriol, Llucmajor, Campos, Felanitx, Alcúdia, els municipis del Pla, Muro, Manacor, Sant Llorenç i Son Servera, tot i que gran part de la serra de Tramuntana també es troba afectada per aquesta plaga, però no a uns nivells que es puguin considerar greus.

D'altra banda, Xamena va explicar que el rebrot no s'ha limitat a Mallorca i que a Menorca també hi ha 3.037 hectàrees perjudicades, amb atacs severs de processionària. A més, l'insecte s'estén a l'illa veïna per unes 9.000 hectàrees més.

La directora general de Biodiversitat va apuntar que hi ha quatre causes principals d'aquest rebrot. D'una banda, que «la processionària té un cicle complex i pot romandre soterrada fins a 4 anys». En segon lloc, hi ha una causa ecològica, ja que «presenten processos cíclics». També recordà que el 2005 ha estat un any climatològicament «favorable» per a la reproducció de processionària. Finalment, hi admeté una causa estratègica, ja que, a causa que els atacs severs disminuïren el 2005, no es fumigà tant. En tot cas, entre el 2006 i el 2007 Medi Ambient espera fumigar el 80% de la zona afectada de Mallorca i de Menorca.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.