nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

El Govern ignora el Consell d'Europa i no modificarà el model lingüístic

Creu que és suficient el decret de mínims ja que «no crea crispació»

El Govern es va desentendre ahir de les recomanacions de l'informe aprovat dimecres pels representants dels estats membre del Consell d'Europa que recomana implantar «per sistema» la immersió lingüística a les Balears.

D'una banda, el portaveu del Govern, Joan Flaquer, va assegurar que continuarà apostant per «un procés» de normalització «sense crispació». Flaquer va afegir que l'actitud del Govern és «prou coneguda» i que consisteix a «fomentar la riquesa que suposa tenir dues llengües oficials» a Balears.

D'altra banda, el conseller d'Educació, Francesc Fiol, va dubtar de la fiabilitat de l'informe, en assegurar que «m'agradaria veure qui són els experts que han redactat l'informe perquè pot ser la clau per avaluar-lo».

En segon lloc, el conseller va assegurar que «en qualsevol cas hi ha un procés molt avançat i molt ampli que no es correspon amb allò que s'ha publicat en l'informe». En aquest sentit, Fiol va assegurar que «en les escoles és obligatori el coneixement» del català i que els estudiants acaben la seva formació «amb el nivell suficient per poder fer feina» en llengua catalana. «Prova d'això és que tenen el nivell suficient per obtenir el certificat B», va afegir el conseller abans de concloure que «el procés de normalització a les Balears està garantit».

Tanmateix, no tothom comparteix les opinions del Govern. En aquest sentit, el diputat al Parlament Europeu, Bernat Joan Marí, va assegurar que «és d'una importància extraordinària que un comitè d'experts independents recomani per a les Balears i Pitiüses l'aplicació a les escoles d'un autèntic model d'immersió lingüística plena».

Igualment, Joan creu que l'informe és un «suport molt valuós» a les tesis d'ERC i una «bufetada» a la política lingüística del PP a Balears, «on, deliberadament, no s'assoleix la plena normalització lingüística». Finalment, l'eurodiputat també demanà que se superin «les mancances detectades en l'Administració de Justícia».

D'altra banda, la diputada del PSM, Joana Lluïsa Mascaró, va anunciar que defensarà una proposició al Parlament per instar al Govern que «rectifiqui la seva política lingüística i elabori un pla urgent de mesures per dur a terme el compliment de les recomanacions del Consell d'Europa». Igualment, demanà que convoqui el Consell Social de la Llengua Catalana, que no s'ha reunit aquesta legislatura, i més pressupost per a Política Lingüística.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.