algo de nubes
  • Màx: 17.61°
  • Mín: 9.33°
15°

El Consell cobrarà una taxa a la construcció d'habitatges, golfs o indústries en sòl rústic

La institució insular espera obtenir un milió d'euros l'any que ve


Els propietaris que vulguin construir un habitatge en sòl rústic, promotors de camps de golf, empreses de generació elèctrica o industrials aliens a l'agricultura i la ramaderia hauran de pagar, a partir de l'1 de gener de l'any que ve, una taxa per obtenir la declaració d'interès general per part del Consell de Mallorca.

El vicepresident del Consell, Miquel Nadal, i el conseller de Territori de la institució insular, Bartomeu Vicens, anunciaren ahir que els pressuposts del Consell per a l'any 2006 inclouran aquesta nova taxa. El seu objectiu és doble, segons el conseller de Territori: dissuadir ciutadans i empresaris de la utilització «no natural» del sòl rústic, agrícola per naturalesa, i obtenir fons per destinar-los després a la protecció territorial i patrimonial de les Illes Balears.

La institució insular espera recaptar un milió d'euros l'any amb aquesta taxa, una quantitat no gaire elevada, però que permetrà posar en marxa, a partir de l'any vinent l'Àrea de Reconversió Territorial de la central des Murterar, al municipi d'Alcúdia.

Xifres
Qui vulgui construir-se un habitatge haurà de pagar al Consell una taxa fixa de 250 euros, més un euro per cada un dels metres de construcció. És a dir, els habitatges unifamiliars pagaran un màxim de 700 euros. En el cas dels camps de golf o d'altres instal·lacions que necessitin l'interès general, la taxa s'eleva a 600 euros com a cànon fix més una quantitat variable en funció dels metres d'ocupació i de les dimensions de la parcel·la.

Bartomeu Vicens va assenyalar, per exemple, que un camp de golf mitjà de 600.000 metres quadrats pagarà al Consell de Mallorca devers 180.000 euros. Les empreses de xarxes de subministrament pagaran 300 euros fixos més una quantitat variable en funció de la longitud de la línia per a la qual sol·licitin l'interès general.

Avantguarda
El conseller de Territori del Consell de Mallorca, Bartomeu Vicens, va destacar que es tracta d'una mesura «avantguardista i pionera» a tot l'Estat espanyol. «El sòl rústic és estratègic per al Consell de Mallorca i el seu destí natural ha de ser la ramaderia o l'agricultura», va assegurar el conseller.

Bartomeu Vicens va descartar la possibilitat que aquesta nova taxa plantegi problemes de tipus jurídic, ja que no xoca amb cap de les normes impositives que ja s'estan aplicant.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.