nubes dispersas
  • Màx: 26°
  • Mín: 23°
26°

El Govern reclama a ZP que millori amb 238 milions l'«oferta sanitària»

Matas considera que Madrid ha encetat una 'estratègia negociadora'

R.GALLEGO/EFE. Palma.
El conseller d'Economia, Lluís Ramis d'Ayreflor, recordà ahir que l'increment demogràfic de Balears ha estat del 24 per cent des de 1999, fet que suposa que la CAIB necessita 250 milions de l'Estat per compensar el dèficit sanitari que arrossega.

El problema és que la proposta que ha fet el Govern central és, segons els càlculs del Consolat, 238 milions inferior a aquesta xifra. Així doncs, el fet que Madrid prevegi donar 12 milions a les Illes per pal·liar el desfasament «no mereix cap valoració» per part de Ramis.

El president Matas, per la seva part, considera que la proposta del vicepresident de l'Executiu central, Pedro Solbes, «respon a una estratègia negociadora». A més, l'exministre de Medi Ambient anuncià ahir que compareixerà davant el Parlament balear per informar de la Conferència de Presidents de dia 10.

Ramis, que va posar en relleu la «coincidència total» entre els governs canari i balear pel que fa al finançament sanitari, afirmà que l'Executiu autonòmic ha invertit «moltes hores» a intentar cercar solucions al dèficit estructural que pateixen les Illes, «ja que concerneix a tots els ciutadans». D'aquesta manera, el conseller volia deixar clar que no estam parlant d'un problema «del Partit Popular», sinó del conjunt de la societat balear.

El president de l'Executiu autonòmic, Jaume Matas, no va voler valorar en profunditat la proposta del Govern central, però reconegué que la primera impressió «no és favorable» i advertí que les mesures anunciades «segurament responen a una estratègia negociadora». En aquest sentit, Matas es mostrà confiat que Madrid millorarà «a la baixa» l'oferta que Solbes va presentar dijous passat. A continuació reiterà que, malgrat que es produeixin contactes amb altres comunitats autònomes i amb el PP, «assistiré a la Conferència de Presidents per defensar els interessos dels ciutadans de les Illes».

Respecte de les mesures que Madrid vol posar en marxa per pal·liar l'esmentat dèfict, Matas recordà que el Govern balear no aposta, ni mai no ha apostat, per apujar cap impost. Tot i així, el màxim mandatari de les Illes assegurà que afronta «de manera oberta» les negociacions amb el gabinet de Zapatero.

Pel que fa a la seva compareixença davant el ple de la Cambra autonòmica per explicar els detalls de la Conferència de Presidents, Matas encara no ha decidit la data, però la intenció és que es produeixi en els dies següents a la reunió amb Zapatero i la resta de caps dels executius autonòmics.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.