cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 14°
13°

Onze joves recuperen les restes de la colònia agrícola de Poble Nou

La Fundació Maria Ferret vol recuperar la memòria històrica

Conèixer com vivien els nostres avantpassats a les colònies agrícoles de finals de segle XIX a les Illes serà més fàcil a partir d'ara.

Un grup d'onze voluntaris de Madrid, Catalunya, València, Saragossa i País Basc fan feina des de l'1 d'agost a la zona d'acampada del Poble Nou per recuperar les restes de l'antiga colònia agrícola de Gatamoix, fundada l'any 1876 per oferir un habitatge als treballadors de la companyia que eixugaven l'Albufera i que obtenien a més avantatges fiscals i l'excessió del servei militar obligatori que per aquell temps representava servir a l'exèrcit en la guerra de Cuba i Filipines. Entre els anys 1876 i 1897 visqueren al Poble Nou fins a 150 persones que afrontaven a diari difícils condicions de supervivència.

La colònia estava composta per 11 cases de dos pisos cada una i comptava amb una capella, un aljub i fons de calç entre altres instal·lacions. Precisament el treball dels voluntaris ha permès aquest dies corroborar sobre el terreny el que fins ara havien estat hipòtesis, segons expliquen els historiadors Mateu Colom i Jaume Pizà, assessors del camp de treball.

El projecte de recuperació de les restes que surt de la Fundació Maria Ferret i es desenvolupa en una propietat dels Pares Escolapis de Madrid, disposa de la col·laboració de la Direcció General de Joventut del Govern balear, la Direcció General de Residus del Consell de Mallorca i de l'Ajuntament d'Alcúdia.

El cap de l'Àrea de Participació de la Direcció general de Joventut, Josep Lluís Riera, explicà que la idea a partir d'ara és la de crear aules didàctiques que permetin donar a conèixer a futures generacions l'estil de vida de les antigues colònies agrícoles.

Així, els historiadors explicaren que es tracta de l'única colònia agrícola de Mallorca que encara ara es pot veure tal com era, encara que només sobreviu complet un dels habitatges, ja que altres colònies d'origen agrícola com les de Sant Pere o Sant Jordi, han desaparegut a causa del boom turístic.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.