nubes dispersas
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 7.66°

Balears provarà l'estiu un sistema únic d'alerta a dones maltractades

Madrid cedeix el dispositiu que avisa quan l'agressor és a 250 metres

Balears provarà entre els mesos de juny i l'agost un dispositiu electrònic que avisa les víctimes de la violència domèstica quan se li acosta l'agressor a 250 metres. Aquest sistema és únic en el món i les Illes són el segon territori a experimentar-lo, després que la Comunitat de Madrid encarregàs a la Universitat Complutense el seu disseny.

La consellera de Presidència, Rosa Puig i el conseller d'Interior, José María Rodríguez, signaren ahir un conveni amb el vicepresident segon i conseller de Justícia de Madrid, Alfredo Prada, perquè la Comunitat de Madrid cedeixi a les Balears un dispositiu de control.

El sistema està format per un emissor i un receptor de senyals (d'una mida un poc major que la d'un mòbil) i una polsera que Prada va anunciar que més endavant es transformarà en rellotge.

D'aquesta manera, el jutge que implanti cautelarment una mesura d'allunyament podrà tenir l'opció d'obligar el maltractador a posar-se el rellotge. El rellotge comunicarà a un centre de control si l'agressor descarrega la bateria de l'aparell emissor o si es desfà del dispositiu. Igualment, l'avisarà quan el maltractador s'acosti a menys de 250 metres de la víctima. Més endavant està previst que aquest radi d'avís s'augmenti fins als 500 metres.

Una vegada el centre de control és avisat, aquest es posa en contacte amb l'112 i amb la víctima per indicar-li que l'agressor s'hi aproxima. Cada equip té un cost d'uns 1.000 euros.

El vicepresident de Madrid va admetre que aquest sistema «no solucionarà el problema de la violència domèstica, però pot evitar alguns casos ja que dóna l'oportunitat a la víctima de tancar el biuló, avisar qualcú, amagar-se o començar a córrer».

El sistema, de fabricació israeliana, ja ha despertat l'interès d'altres països, com Argentina, França o Bèlgica, i d'algunes autonomies. Fins ara, el sistema electrònic habitual que feien servir les víctimes els permetia avisar la Policia quan l'agressor les atacava.

Durant el 2004 hi va haver a les Balears 2.136 denúncies per maltractament, 1.125 ordres de protecció, dues víctimes mortals i les Cases d'Acollida de la Comunitat Autònoma han hagut d'allotjar 37 dones i 43 infants.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.