nubes dispersas
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 7.93°

La Sala no pot esbucar el monòlit feixista sense permís del Nàutic

L'Ajuntament havia acordat enderrocar-lo sense saber que era privat


El 14 de febrer de 2003 fou una data clau dins la història recent de l'Ajuntament de Manacor. L'anterior consistori, encapçalat per l'exbatle Miquel Riera, aprovà per unanimitat enderrocar els dos últims monuments franquistes de Porto Cristo que encara avui romanen erigits en memòria del bàndol victoriós. En l'actualitat, aquest acord perilla. El polèmic monument proper al Club Nàutic és propietat privada i resta en mans de l'associació que explota el club del port.

En aquests moments, l'enderrocament del monòlit franquista no està, per tant, en mans de la Sala, sinó de la decisió final de la propietat privada. Resulta que fa molts anys, la família Servera va donar els terrenys on s'assenta el monòlit al Club Nàutic. Ni Ajuntament ni club no sabien fins ara que la propietat del monument era privada. Tant és així que la Sala realitzava el manteniment de la zona verda del monument.

El Consell de Mallorca, després que la Sala sol·licitàs l'autorització per enderrocar el monòlit, va exigir-ne l'acreditació de la titularitat. La gran sorpresa fou que segons el registre de la propietat, el controvertit símbol feixista pertany als socis del Club Nàutic.

Aquest extrem fou confirmat ahir pel delegat de Turisme a l'Ajuntament de Manacor, Bernat Amer, qui digué que «hem parlat amb el president del Club Nàutic per saber el seu parer sobre l'enderrocament del monument i ens ha dit que d'entrada hi donarien el vistiplau. No obstant això, encara s'han de reunir per tractar del tema i adoptar una solució definitiva».

Amer també va confirmar a aquest diari que la sorpresa del president del club fou majúscula. «Desconeixien totalment que la titularitat del monument fos privada», precisà. Cal recordar que fins i tot els pressuposts de 2005 preveuen 150.000 euros per tomar els dos monuments franquistes, un compromís assumit per l'actual equip de govern (PP-AIPC) en virtut de l'acord de ple de 2003.

El monument situat devora el Club Nàutic ha estat el que, sense cap dubte, ha creat més polèmica al llarg dels darrers anys. No debades ha estat objecte de nombroses pintades per exigir-ne la retirada.

Aquest monument, que genera un gran impacte visual per la seva acusada verticalitat, es va alçar en commemoració de la derrota patida per les tropes del comandant Bayo l'any 1936. El segon dels monòlits fou erigit l'any 1958 per les armes de la Infanteria.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.