cielo claro
  • Màx: 19.47°
  • Mín: 9.02°
18°

«El 55% dels càncers es curen avui dia i per tant s'ha de perdre la por»

Pere Gascón, oncòleg del Clínic de Barcelona, impartí una conferència

El doctor Pere Gascón, cap del servei d'Oncologia de l'hospital Clínic de Barcelona, participà aquesta setmana en el cicle de conferències que organitzà el Iunics, sobre Salut, Ciència i Futur.

La dissertació de l'expert català en oncologia tractà sobre «les noves dianes terapèutiques en el tractament del càncer».

-Com han evolucionat els tractaments per la malaltia, els darrers anys amb la gran evolució que han suposat les investigacions biològiques?
-Sense cap dubte han estat molt importants les investigacions dins la biològia molecular pel tractament del càncer que s'han realitzat els darrers vint anys. Ja que hem començat a aprendre com es comporta la cèl·lula cancerosa, fet que ens ha permès que els tractaments hagin reduït la toxicitat que tenien abans. Aquestes investigacions també ens han permès descobrir coses com mutacions, proteïnes aberrants pel mapa interior de les cèl·lules.

-I aquests nous fàrmacs de disseny com funcionen exactament?
-Això encara és un misteri en molts de casos per nosaltres els metges, però bàsicament actuen contra el que anomenam dianes canceroses de les cèl·lules, és a dir, que tan sols actuen sobre les parts malaltes de la cèl·lula, els teixits malalts, i quasi no afecten altres teixits i cèl·lules sanes, com passava amb els fàrmacs de fa uns anys.

-Fa uns anys, els tractaments que patien les persones afectades pel càncer eren molt agressius i tenien uns efectes secundaris demolidors.
-Sí, fins fa ben poc els tractaments que s'aplicaven per pal·liar el càncer eren molt agressius perquè els fàrmacs no distingien les parts sanes i les parts malaltes, però ara les coses, gràcies als avançaments dels investigadors, han canviat moltíssim.

-Han canviat tant que podem dir que hi ha un tractament per cada persona diferenciat encara que pateixi el mateix tipus de càncer?
-Efectivament, en aquests moments ens hem trobat que fàrmacs que ens han donat un gran resultat amb unes persones, després entre un 10 i un 15% que patien la mateixa malaltia no han tingut cap tipus de resultat positiu i els investigadors estan treballant per conèixer el perquè. Però el que està ben clar és que la tendència està en individualitzar els tractaments.

-Quin tipus de càncer estan augmentat en la població?
-Sense cap dubte hi ha dos tipus de càncer que els darrers anys estan augmentant la seva incidència, el de mama i el de pulmó, dins el que s'anomena primer món.

-I quins són els que estan baixant?
-Els darrers anys s'estan reduint el nombre de casos de càncer gàstric i el de cèrvix, a aquest han contribuït d'una manera molt important la conscienciació de les dones a realitzar-se revisions ginecològiques.

-Doctor, està conscienciada la gent que el càncer es cura?
-És una pregunta molt important, perquè encara hi ha a la nostra societat una mica de vergonya i d'idees errònies sobre el càncer. De fet, encara és una paraula prohibida, i hi ha gent que es refereix al càncer com «un mal dolent», o amb prejudicis cap als malalts. I s'ha de tenir molt clar que el 55 per cent dels càncer es curen. Per mi és una gran aberració que la gent segueixi pensant d'aquesta manera dels afectats i la malaltia del càncer.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.