Pares i fills feren un viatge per la cultura talaiòtica de Son Fornés

Participaren en uns tallers d'arqueologia en el jaciment i al museu

TW
0

C.V./M.P. Montuïri.
Un viatge per l'arqueologia. Pares, mares i fills tingueren ahir l'oportunitat, durant tota la jornada, de participar en uns tallers d'arqueologia que tingueren com a marc incomparable el jaciment de Son Fornés i el Museu Arqueològic a Montuïri. Famílies procedents de diferents pobles de Mallorca pogueren endinsar-se en la cultura dels poblats talaiòtics. Com vivien, què menjaven, quins utensilis empraven i com eren els seus habitatges. Totes aquestes i d'altres incògnites varen poder ser revelades en el decurs del taller d'ahir a Son Fornés, impartit pels arqueòlegs David Franquesa, Albert Forés i Marc Ferré.

La jornada monogràfica de Son Fornés va començar amb una visita guiada pel jaciment montuïrer. Grans i petits varen quedar admirats davant les imponents estructures pètries dels talaiots. Un cop a les instal·lacions del museu, els nins i les nines es dedicaren a pintar i a retallar carasses que representaven personatges de l'època i, disfressats amb aquestes i amb d'altres indumentàries de l'època, arribaren a construir un talaiot a partir de capses de cartró, a semblança, en la tipologia, dels que havien pogut observar en el jaciment de Son Fornés.

Per la seva banda, el grup d'adults que assistiren al taller aprengueren a realitzar una maqueta d'aquests edificis prehistòrics, tot reproduint a escala els seus principals trets arquitectònics. Per fer-la, els pares hagueren de prendre bona nota de les mides del talaiot a peu de jaciment, per després modelar l'estructura de l'edifici amb fang, fustes i arena.

La iniciativa forma part del projecte conjunt anomenat Primavera Arqueològica que s'encetà el passat dia nou d'abril amb la visita al jaciment de l'Hospitalet Vell i al Museu d'Història de Manacor. Aquest conjunt de tallers d'arqueologia estan dissenyats sota la forma d'un viatge pels temps pretalaiòtics fins a l'època romana. Durant el mes de maig, està previst que la Primavera Arqueològica arribi al puig de sa Morisca, a Santa Ponça, i posteriorment a la ciutat romana de Pol·lèntia, a Alcúdia. En el primer taller de Calvià, els participants podran descobrir com era el territori on vivia la comunitat talaiòtica del puig de sa Morisca i percebre com era d'important controlar-ne visualment l'àmbit geoestratègic.

A l'antiga ciutat romana de Pol·lèntia, els infants aprendran jocs dels romans i, d'aquesta manera, podran endinsar-se en la vida quotidiana d'aquesta gran civilització que s'establí a l'illa de Mallorca.