nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Un turisme especialitzat és la millor eina per combatre l'estacionalitat

Tecnoturística analitzà ahir la situació de l'oferta complementària

Un turisme especialitzat, dinàmic i atent a les «complexitats» del nou perfil del visitant pot ser l'eina millor per combatre l'estacionalitat. Experts de diferents sectors analitzaren ahir a la fira Tecnoturística les «bondats» d'una oferta segmentada, definida i diversa.

Ateses les incerteses que configuren l'actual paisatge turístic, el president de la Federació Espanyola d'Hoteleria i Restauració, José Luis Guerra, animà l'Administració i els empresaris de les Balears a «gestionar el canvi». Es tracta d'un procés, explicà Guerra, que s'ha de fixar com a objectiu essencial «potenciar la rendibilitat del turista» per sobre de la seva presència numèrica. A més del responsable de la patronal hotelera, adscrita a la CEOE, la tercera i darrera sessió d'aquest fòrum professional registrà la presència de destacats representants de l'oferta complementària de les Illes.

Entre els ponents, hi eren el president de l'Associació de Sales de Festa, Pere Vidal; el president de l'Associació d'Agroturisme de les Balears, Ventura Rubí; el president dels Organitzadors Professionals de Congressos, Julio Abreu; el president de l'Associació d'Instal·lacions Nàutiques de les Balears, Bartomeu Bestard; el president de l'Associació de Camps de Golf, José Giménez; i Alfredo Alzamora, professor de l'IES Bendinat, el qual presentà la nova titulació de grau mitjà d'activitats físiques i esportives.

José Luis Guerra defensà la «mal anomenada» oferta complementària pel seu alt efecte multiplicador, «semblant al que aporta l'oferta d'allotjament». La restauració, els bars i els restaurants són la «vertadera oferta turística». La producció d'aquest segment se xifra en devers 2.080 milions d'euros, només un poc inferior a l'hotelera, que és de 2.885 milions d'euros.

L'«efecte multiplicador» que tenen sobre l'economia les diferents activitats complementàries del transport i de l'allotjament turístic centrà les intervencions dels ponents. En aquest sentit, la despesa diària per visitant és prou significativa en el turisme de congressos -600 euros-, de golf -215 euros-, de nàutica i creuers -125 euros. A més, ara com ara, les estades mitjanes superen amb excreix els 7 dies del turista de sol i platja.

Julio Abreu qualificà les Balears de destinació «excepcional» per a les activitats de congressos, un segment de la demanda que creixerà un 50% durant els pròxims 10 anys a l'Estat i que el 2003 generà un xifra de negoci de devers 3.000 milions d'euros. Ventura Rubí destacà que amb 150 establiments i 60 més en preparació l'agroturisme és una oferta «consolidada i de qualitat» que aporta ara nous elements per a un turisme actiu i d'aventura. Per la seva banda, Bartomeu Bestard reclamà un marc legislatiu, a més de potenciar el xàrter nàutic i productes de valor afegit.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.