algo de nubes
  • Màx: 18.82°
  • Mín: 13.93°
18°

El Constitucional atorga al Govern la gestió total del parc de Cabrera

Afirma que les autonomies tenen «plena facultat» sobre aquests espais protegits

92204
La sentència del Constitucional afecta de ple el Parc Nacional de Cabrera, expropiat per l'Estat l'any 1915.

J.T./EFE. Palma./Madrid.
El Tribunal Constitucional ha resolt que la gestió dels Parcs Nacionals ha de ser una competència exclusiva de les comunitats autònomes, i ha estimat així parcialment els recursos presentats per Aragó i Andalusia contra una llei del Govern del PP. El conseller de Medi Ambient, Jaume Font, va ajornar ahir qualsevol pronunciament sobre la decisió del Constitucional que afecta de ple el Parc Nacional de Cabrera, expropiat per l'Estat en 1915, fins a conèixer «íntegrament» el contingut de la sentència, que és ferma.

Fins ara, la gestió dels Parcs Nacionals era compartida entre les comunitats autònomes i l'Administració central per una sentència de 1995. A partir d'ara, l'Administració central continuarà tenint una àmplia participació des de diferents àmbits a la xarxa de Parcs Nacionals, ja que continuarà present en el Consell de la Xarxa de Parcs (que reuneix administracions públiques i agents socials), en cada un dels Patronats (Administració central i autonòmica es reparteixen els llocs de manera paritària) o serà la responsable d'aprovar el Pla director de la xarxa de Parcs Nacionals. Després de conèixer la sentència, el Ministeri de Medi Ambient valorà la «nitidesa» amb què el Constitucional ha delimitat les competències de les comunitats i asseverà que no es repetirà una interpretació «errònia i difícil d'aplicar» com la que segons ell va fer l'anterior Govern del PP.

Les comunitats d'Aragó i Andalusia decidiren recórrer al Constitucional la llei aprovada en 1997 que modificà la legislació anterior de Conservació dels Espais Naturals i de la Flora i Fauna Silvestre. Aquestes comunitats observaren que la reforma d'aquesta Llei afectava les seves competències, ja que s'establí un sistema de gestió conjunta entre l'Estat i comunitats autònomes dels Parcs Nacionals. Segons el Constitucional, aquest sistema de cogestió dels Parcs «usurpava» les seves competències estatutàries en matèria de medi ambient i d'espais naturals protegits.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.