Quan la temporada turística de 2004 és a punt d'acabar i les patronals comencen a fer balanç econòmic, CCOO la qualifica de «nefasta» en termes laborals. En síntesi, el sindicat afirma que ha estat una temporada «atípica» en el seu desenvolupament, amb unes «polèmiques surrealistes» que no tenen cap explicació. Tanmateix, Comissions alerta que un bon nombre de fixos discontinus no cobraran les prestacions.
Aquesta serà una de les qüestions que es sotmetrà a debat en el III Congrés de la Federació de Comerç, Hoteleria i Turisme de CCOO que se celebra avui a l'Hotel Barceló Pueblo Park de la Platja de Palma. Estan convocats un 130 delegats i delegades en representació del conjunt d'afiliats. Aquest congrés suposarà, entre altres canvis, el relleu de l'actual secretari general, Rafael Borràs, qui s'incorporarà plenament a la secretaria de Feina, Formació i Polítiques Sectorials de la Confederació de Comissions Obreres de les Balears. Amb tota probabilitat serà Àngels Sánchez la persona que substitueixi Borràs al capdavant de la Federació d'Hoteleria.
El que fins avui ha estat secretari general de la Federació d'Hoteleria de CCOO, Rafael Borràs, es mostrà satisfet pel creixement d'un 10% en el nombre d'afiliats. Tanmateix, Borràs posà l'accent en el tema dels fixos discontinus i acusà el Govern de ser el causant d'«una situació vergonyosa» en matèria sociolaboral. «La temporada turística ha estat nefasta, l'atur s'ha incrementat un 0,22% durant els mesos d'estiu i milers de fixos discontinus es quedaran sense poder cobrar l'atur».
A més del balanç de gestió que llegirà Borràs, el congrés debatrà una ponència marc en la qual es fan propostes adreçades a «potenciar la negociació col·lectiva per millorar la feina i les condicions de treball», entre d'altres.
Les opinions vessades per Rafael Borràs contrasten amb les expressades ahir pel Govern. Així, el conseller de Turisme, Joan Flaquer, assegurà que «les xifres de la temporada turística d'enguany han estat substancialment millors respecte les dels darrers anys, tant en els ingressos obtinguts com en el grau d'ocupació hotelera».
Flaquer destacà també que la temporada alta ha estat més llarga i molts d'hotels han obert fins a finals d'octubre. No obstant això, el responsable autonòmic reconegué alguns problemes.