Els hotelers encara deuen al Govern 50 milions d'euros per l'ecotaxa

El Consolat utilitzarà la via executiva per recuperar el deute pendent

TW
0

Fa un any el Parlament aprovava la derogació de l'ecotaxa, amb l'abstenció d'Unió Mallorquina, després d'estar vigent des de l'1 de maig del 2002, complint així el PP un dels seus principals compromisos electorals. Aquesta decisió va motivar que un mes més tard el Consell de Ministres acordàs desistir del recurs d'inconstitucionalitat plantejat davant del Tribunal Constitucional (TC) contra la Llei de l'impost turístic balear. Passat un any de la derogació de l'impost turístic, la Conselleria d'Economia, Hisenda i Pressuposts té encara pendent de cobrament dels hotelers de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera més de 50 milions d'euros, que representa el 62 per cent del total contret en el període d'aplicació de l'ecotasa (80.510.644 d'euros).

Aquesta actitud dels hotelers va provocar a començaments d'aquest any diverses reunions entre els seus representants i el conseller d'Economia, Hisenda i Pressuposts, Lluís Ramis d'Ayreflor, a fi d'arribar a un acord i poder propiciar el pagament ajornat del deute pendent.

Les patronals hoteleres de les Illes Balears, especialment la Federació Hotelera de Mallorca, va considerar en el seu dia que la derogació de l'ecotaxa i la retirada del recurs del Govern central davant del Constitucional no interferiria en les impugnacions que en el seu dia van presentar els hotelers de les Illes sobre les liquidacions de l'impost. «Tot continua igual i les impugnacions les resoldrà el Tribunal Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de les Balears», apuntaven des de la patronal hotelera mallorquina. Els assessors jurídics dels hotelers han defensat que les patronals van impugnar el reglament de desenvolupament de la Llei de l'impost turístic, qüestionant la seva constitucionalitat i al·legant errors de forma, fet pel qual no existeix cap problema perquè aquests recursos continuïn la seva tramitació, ja que es deriven del recurs contra el reglament i no del recurs que va presentar el Govern.

Malgrat aquesta política de «bones intencions» del Govern, ja que ha donat de termini fins a mitjans de 2005 per fer efectius els 50 milions d'euros pendent de pagament per part d'hotelers de les Illes, hi ha empresaris turístics que es neguen a fer-ho, ja que seguiran endavant amb els seus recursos fins a arribar al Constitucional, segons indiquen des de les patronals hoteleres de Mallorca, Menorca, Eivissa-Formentera.

El conseller Ramis d'Ayreflor ha manifestat en diverses ocasions que a part de complir el compromís electoral de suprimir l'ecotaxa, «també tenim la responsabilitat de reclamar els pagaments pendents, perquè seria injust que uns ho pagassin i d'altres no. Tot el que està pendent es cobrarà, però donarem les màximes facilitats als empresaris afectats perquè això sigui possible».

La Conselleria d'Economia i Hisenda, una vegada acabi el termini pactat amb les patronals hoteleres, actuarà via executiva, tal com marca la llei, cobrant els interessos de retard que regeixen en aquests casos, que assoleixen el 4,5 per cent anual.