nubes dispersas
  • Màx: 16.42°
  • Mín: 12.28°
14°

La meitat dels drogodependents deixa el tractament el primer any

De Leon, expert en comunitats terapèutiques, destaca els avantatges

El 50 per cent de les persones que ingressen en una comunitat terapèutica per sotmetre's a un procés de deshabituació de les drogues abandona el programa abans del primer any. No obstant aquest elevat índex d'abandonament, el 80% dels que superen el primer any de permanència manté els seus beneficis cinc anys després.

Així ho explicà el professor nord-americà i investigador en comunitats terapèutiques, Georges de Leon, durant el Congrés de la Federació Mundial de Comunitats Terapèutiques que avui finalitza a Palma.

De Leon destacà que la clau per aconseguir un elevat índex d'èxit és seguir el tractament almenys durant un any, ja que el 50% per cent dels que es mantenen durant aquest període finalitza la teràpia amb èxit. El percentatge es redueix al 20 per cent si els usuaris abandonen la Comunitat abans dels sis mesos. L'expert sentencià que totes les investigacions demostren que «com més temps es passa a la comunitat, major és el percentatge d'èxit.

Per aquest motiu, aconseguir la permanència dels addictes és un dels principals reptes de les comunitats, tal com asseverà De Leon. L'investigador destacà també que entre els addictes que s'han sotmès a tractament durant un període inferior als sis mesos, «n'hi ha una bona proporció que en mantenen els beneficis». De Leon explicà que el més important de les comunitats terapèutiques és que esdevenen «la primera aproximació al tractament de les addiccions més severes».

El psiquiatre assegurà que «inicialment el tractament pot semblar car, però si es du a terme correctament i gràcies als beneficis que produeix resulta realment barat». En aquest sentit, De Leon apuntà que entre un 60 i un 70 per cent de totes les persones que són admeses presenten importants millores. «Encara que no aconsegueixin l'èxit absolut, poden aconseguir una feina, molts no van a la presó o han disminuït el consum de substàncies», explicà.

El perfil de persones ingressades a les comunitats terapèutiques als Estat Units és principalment home (3 per cada dona), «un 30 per cent són blancs i un 40 per cent afroamericans», l'edat està entorn als 30 anys, «però abans que existissin les comunitats específiques per a adolescents l'edat era inferior als 21 anys», analitzà De Leon. La majoria de les persones que estan en tractament a les comunitats terapèutiques tenen antecedents criminals i entre aquests «un 8 % han estat arrestat i un 40% han estat a la presó», destacà el psiquiatre.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.