algo de nubes
  • Màx: 19.34°
  • Mín: 12.82°
19°

Una manera alternativa d'ensenyar

La cooperativa Jovent compleix el seu vintè aniversari en el món de l'educació


Jovent és el nom d'una cooperativa d'ensenyament que el dimecres 7 d'abril celebrarà el seu vintè aniversari. Allà hi fan feina un grup de 34 professionals, entre educadors, psicòlegs, mestres de taller, pedagogs, psicopedagogs i administratius.

El seu objectiu és la inserció laboral de joves d'entre 16 i 21 anys amb nivell educatiu baix. En el 2003 hi passaren 213 alumnes, la majoria dels quals hi arribaren a través d'amics. Els altres hi anaren per derivació d'escoles, serveis socials, parròquies, etc.

Els tallers oferits són cinc: forja, serveis tècnics, xapa i pintura, estilisme i mecànica. I el nivell d'inserció assolit es mou entre el 60 i el 80 per cent, segons la branca formativa. Aquest èxit d'inserció no és casualitat. Andreu Cloquell és un dels membres de l'equip de gestió de la cooperativa i comentà que «som gent que feim aquesta feina per vocació i, a més, en aquests vint anys hem rodat molt de món. I al final l'experiència acumulada es nota».

Andreu recorda que «començàrem com a empresa agrícola, perquè això primer era una granja cedida pel Bisbat. Volíem donar feina als joves com a pagesos. Però ho vàrem haver de canviar. Vàrem haver d'acceptar que vivíem en una societat de serveis i que la gent no estava motivada per fer aquesta feina. I que nosaltres, al cap i a la fi, tampoc no estàvem avesats a fora vila».

L'itinerari d'inserció comença amb un exercici d'honestedat personal, un exercici que dura quatre setmanes: visites guiades, tests, relació permanent amb orientadors, etc. L'objectiu és que cadascú s'aturi a pensar «què vull fer, realment, amb la meva vida?». Pels educadors de Jovent aquesta fase és fonamental, perquè després evita trobar-se amb persones desmotivades.

Un pic passades les quatre setmanes, l'any passat el 70% dels joves optaren per fer algun dels tallers formatius. I aleshores es deixen sentir els vint anys d'experiència una altra vegada. A part dels coneixements tècnics, es cuida moltíssim el seu desenvolupament com a persones, perquè molts d'ells han sortit escaldats del sistema educatiu o arrosseguen altres problemes. És per això que s'ofereixen programes de motivació, es treballa amb les seves pors, i, a més, s'incideix sobre la família organitzant teràpies i grups d'autoajuda. Es considera que en aquestes edats el suport del pare i de la mare és bàsic per a l'èxit de l'al·lot.

D'altra banda, per tal de compensar la manca de nivell escolar també es fan cursos de matemàtiques, informàtica i llengua, tots enfocats d'una manera eminentment pràctica, que serveixi per afrontar les exigències amb què es trobaran a l'hora d'accedir al mercat laboral. La darrera fase de la formació consisteix en 100 hores de pràctica en alguna de les més de dues-centes empreses que col·laboren amb aquest projecte.

En total, el cicle complet que ofereix Jovent dura entre 12 i 15 mesos. Si la durada de l'aprenentatge és elàstica és perquè, segons la seva filosofia de feina, s'ha de plantejar de manera individualitzada, depenent de les necessitats i els ritmes de cadascú. En aquest sentit, la mitjana és de cinc alumnes per formador.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.