Les proves de català es fan sota mínims i a Eivissa se suspenen

El conflicte entre el Govern i els filòlegs afecta 2.500 aspirants als certificats

TW
0

El conflicte lingüístic entre el Govern i els filòlegs que col·laboren amb la Junta Avaluadora de Català (JAC) va forçar ahir que les proves dels nivells B (elemental) i E (específic) es realitzassin sota mínims. Més de 2.500 aspirants a aquests certificats estaven citats a tot Balears per efectuar les proves. Ahir feia una setmana de l'aprovat general que varen donar els examinadors i correctors a Palma als aspirants al nivell C (mitjà) de català. El col·lectiu va prendre aquesta decisió en senyal de protesta contra les mesures lingüístiques anunciades pel Govern i molt especialment amb la que vol equiparar els coneixements de català dels alumnes que han acabat quart d'ESO amb els del nivell C. Davant aquesta protesta, el Govern optà per desfer-se de la major part de col·laboradors i mantenir els ajudants d'aula necessaris perquè es realitzassin les proves escrites. Tanmateix, els filòlegs varen fer una crida perquè ahir ni tan sols no complissin amb les seves funcions els ajudants d'aula. Així va passar a Eivissa, on hi havia 243 aspirants als certificats B i E i una quinzena d'ajudants d'aula. Aquests darrers varen decidir alçar-se contra la política lingüística del Govern. A Ciutadella va estar a punt de repetir-se la història, però funcionaris municipals exerciren les tasques d'ajudants d'aula i evitaren així que se suspenguessin les proves.

Mentrestant, a Manacor els exàmens varen tirar endavant perquè els col·laboradors de la JAC varen decidir «no perjudicar les persones que s'havien d'examinar, ja que la Conselleria d'Educació i Cultura no tenia previst enviar funcionaris a les proves». A Palma, de tots els ajudants d'aula convocats, només hi varen acudir 34, la major part mestres amb el reciclatge de català fet, persones que tenien el certificat i filòlegs de català. El fet que a la capital illenca s'hi presentassin més de 1.000 examinands va provocar un caos inicial que va fer que les proves començassin amb mitja hora llarga de retard. Altres factors «irregulars» dels exàmens va ser la desconvocatòria, ja prevista, de les proves orals i la lectura dels texts dels exercicis de compresió oral per gent que sols tenia coneixements mitjans de català.

No obstant això, els ajudants d'aula llegiren un comunicat del president de la JAC, Miquel Melià, als aspirants explicant-los que les proves no se suspenien «per no ocasionar un perjudici als examinands» i comprometent-se a tenir els resultats abans de dia 16 de febrer i que els que aprovin facin l'examen oral. Segons els col·laboradors, «els aspirants tenen dret a impugnar tant perquè no els llegí el text de la comprensió oral un filòleg com perquè no els convoquin a tots a l'examen oral, al qual tenen dret».