Danielle Nierenberg: «Consumir per consumir és avui la nostra gran aspiració cultural»

La investigadora parlà a Palma sobre l'estat del món

TW
0


La investigadora Danielle Nierenberg va advertir ahir a Palma sobre les negatives conseqüències mundials del ritme actual de consum de béns i serveis, que qualifica com l'«aspiració cultural» més important de la societat.

La reflexió va tenir lloc durant la presentació de l'informe anual del WorldWatch Institute. És un estudi de reconegut prestigi internacional que s'elabora des del 1883 amb l'objectiu d'analitzar la relació entre el consum de béns i serveis i altres qüestions d'abast planetari, com per exemple el medi ambient i els grans temes polítics.

Segons Danielle, «hem arribat a un punt en què comprar i posseir coses s'ha convertit en el substitut de la qualitat de vida; com més car és el teu cotxe millor. És la meta cultural que garanteix una vida segura cap a la felicitat».

Les dades proporcionades per l'informe del WorldWatch Institute indiquen que els ciutadans dels EUA absorbeixen el 30 per cent del consum mundial. Per contra, si s'observen altres països hiperpoblats, resulta que només el 12 per cent de la població de l'Índia pot ser considerada classe consumidora; i a la Xina, el 19 per cent. Amb tot, es detecta que els patrons de consum occidentals s'estan universalitzant i de cada vegada més són els mateixos per tot el món.

Pel que fa a la globalització de nivells de consum elevats, Nierenberg advertí que «l'actual creixement de consum portarà el planeta al suïcidi». En aquest sentit, explicà una anècdota reveladora: «Durant la guerra de l'Iraq, el president Bush va encoratjar repetidament el poble nord-americà perquè consumís més i més, «perquè si l'economia va bé això vol dir que podrem mantenir les tropes durant molt de temps». Sempre igual, just es mira la part material de les coses.

Tanmateix, Nierenberg es mostra esperançada pel futur, «perquè de cada pic veig més gent i més iniciatives que volen capgirar la situació». També esmentà la transcendència política del medi ambient en països com Alemanya i Dinamarca.