La ampliació de la Unió Europea, amb la incorporació de 10 nous països, suposarà un important revulsiu pel sector turístic balear. A partir de maig del 2004, s'obre un nou món de més de 100 milions d'habitants, la majoria de l'Europa de l'Est, que per a la nostra primera indústria representarà un significatiu mercat potencial.
En aquest sentit, Polònia és el primer país cap on mira la nostra comunitat. El Govern i el sector turístic balear -Conselleria, Ibatur, Foment del Turisme, associacions hoteleres i grans cadenes- tenen previst fer una presentació turística, cultural i gastronòmica a Varsòvia el mes de maig d'aquest any. Es tracta d'una primera aproximació a un mercat estratègic entre les repúbliques bàltiques i l'Europa Occidental. Prop de 400.000 polonesos viatgen cada any a Espanya, dels quals més de vint mil ho fan a les Balears.
El mallorquí Guillem Puerto és conseller de Turisme a l'Ambaixada d'Espanya a Polònia. Segons explicà, Balears és una de les comunitats de l'Estat «més ben posicionades respecte del mercat polonès a mig termini, amb possibilitat d'incrementar el flux de turistes fins als 100.000 en un període de dos anys».
Tot i que el 80% del turisme polonès que viatja a Espanya és de sol i platja, la gran majoria mostra un especial interès en tota l'oferta cultural i de natura. «Si bé és cert que Polònia té un gran potencial pel nostre sector, Balears també ha de saber fer front a aquest gran repte», explicà Guillem Puerto.
Un d'aquests reptes és l'apreciació un 30% de l'euro respecte de szloty -moneda oficial de Polònia-, la qual cosa encareix la nostra destinació. Però més enllà de l'evolució econòmica del país a partir de la seva incorporació a la Unió Europea, Puerto destacà la necessitat de «liberalitzar el transport aeri i fomentar els viatges organitzats».
L'alt càrrec de l'Ambaixada espanyola assenyalà com a principals entrebancs «el predomini de la companyia de bandera, la LOT, i que el 70% del turisme polonès és de curta durada i de frontera». Per tant, Balears «ha de saber jugar amb els principals touroperadors -TUI i Neckermann- per tal de saber atraure aquest turisme cap a les Illes», desctacà Puerto.
Amb 40 milions d'habitants, Polònia té una base geogràfica, industrial i humana molt important. El seu creixement econòmic es troba al voltant del 7% anual, en bona mesura per efecte de les inversions estrangeres -alemanyes, franceses i americanes- i de les exportacions -més del 70% troben la seva destinació a la UE. Tot i això, la renda salarial bruta per habitant és de 500 euros. En qualsevol cas, explicà Puerto, la incorporació de Polònia «ha de permetre el sorgiment d'una classe mitja amb un major poder adquisitiu».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.