La nova llei que regularà la futura televisió autonòmica de les Balears ja és una realitat. Ahir, amb els vots de PP i UM, el Parlament va aprovar la Llei de mesures tributàries i administratives d'acompanyament als pressuposts de la Comunitat per al 2004. Aquest text, a més, inclou la modificació de 23 lleis aprovades per l'anterior Govern del Pacte de Progrés. De fet, la Llei d'acompanyament redueix l'extensió dels parcs naturals de les Balears i n'exclou algunes finques privades; també evita la demolició de l'habitatge del músic Michael Cretu, a Sant Antoni.
Pel que fa al debat sobre la televisió autonòmica, la representant del PP, Maria Salom, va negar que la modificació de la llei del 1985 a través de la qual es crearà la radiotelevisió autonòmica sigui «sospitosa», com havia denunciat l'oposició.
Salom va insistir que aquesta reforma és una «actualització» de la normativa. La diputada va assegurar que el nombre de membres del consell assessor de la televisió autonòmica s'elevarà a desset «per donar més representativitat» i que el model de control polític de l'ens «no serà diferent al del president (andalús del PSOE) Manuel Chaves».
Igualment, Salom va garantir que l'organisme «estarà presidit almenys un mes per un diputat de cada partit». Tanmateix, va justificar que «temporalment», mentre es crea el canal, sigui el consell assessor de TVE qui faci aquestes funcions. A més, Salom garantí als diputats que «tindran un any per debatre sobre la futura televisió autonòmica».
El portaveu del PSM-EN, Pere Sampol, va manifestar al seu torn que té «experiències i evidències» de la manipulació dels mitjans de comunicació per part del PP, que va exemplificar en Televisió Espanyola, recordant la cobertura de la vaga general, per la qual l'ens públic ha estat condemnat. Aquesta mateixa referència també la va realitzar el diputat socialista Joan Bonet, que en to irònic va proposar un nou nom per al canal estatal: «Tele-PP».
La portaveu d'EU-EV, Margalida Rosselló, va rebutjar, per la seva part, la inclusió d'aquest debat en el procés d'aprovació de la Llei d'acompanyament perquè, segons va argumentar, es tracta d'una «modificació molt substancial» de la normativa i no d'una simple «actualització». El seu company de grup, Miquel Rosselló, va prendre més tard la paraula, durant el debat de les esmenes als pressuposts de Relacions Institucionals, per afirmar que «no votaré els pressuposts d'una televisió sobre la qual encara no hem debatut».
Al marge d'aquest punt, els temes més polèmics en el debat dels pressuposts ahir, que dura fins demà, va ser la modificació de lleis mediambientals, que reduirà notablement l'extensió del parc de Llevant i que permetrà que l'habitatge de Cretu, dins una àrea natural, pugui evitar la demolició que s'havia de produir avui. En total són 23 les lleis que són modificades, les quals varen dur el diputat del PSIB, Francesc Quetglas, a avançar que promourà «la impugnació de la Llei d'acompanyament davant el Tribunal Constitucional».