cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
20°

Munar és reelegida presidenta d'UM amb el suport del 81% del congrés

La màxima dirigent ho interpreta com l'aval del partit al pacte amb el PP

81018
La presidenta Maria Antònia Munar saluda el congrés un cop reelegida. | CURRO VIERA.

Maria Antònia Munar va ser reelegida ahir com a presidenta d'Unió Mallorquina amb un 81'4% de suport -363 vots a favor, 71 en blanc i 12 de nuls- dels compromissaris que van participar en el novè congrés de la formació, duit a terme al Parc de Tecnologies Ambientals. La ponència oficial no fou modificada i va rebre gairebé un 79'2% de suport, mentre que l'alternativa -crítica amb la gestió del pacte amb el PP- va superar el 20'3% dels vots. Maria Antònia Munar va interpretar els resultats com la «confirmació» del partit al pacte signat amb el PP.

«Aquesta és la confirmació que Unió Mallorquina està d'acord amb el pacte de governabilitat signat amb el PP, a continuar en el Govern de Mallorca i amb el Pla territorial i el Pla de carreteres aprovats pel Consell», va assegurar Munar. Els crítics, en canvi, consideraren que havien aconseguit el seu propòsit: «pegar un cop d'atenció» per anar més enllà en política territorial i reforçar el vessant nacionalista del partit.

En la clausura del congrés, celebrada a Son Amar, Munar va agrair que els crítics haguessin «plantat batalla» perquè així s'«enforteix» el partit; va mostrar-se conscient que la militància estigui «preocupada» davant la possibilitat que el pacte signat amb el PP «dilueixi» UM, però, tot i això, va defensar l'acord com «una bona opció». La presidenta va exigir mesures per controlar la immigració, perquè «no pot venir tothom» i «és impossible augmentar el nombre d'habitants sense augmentar les infraestructures», i va demanar a tots els mallorquins que no siguin racistes.

També va defensar el Pla territorial i el Pla de carreteres, aprovats recentment pel Consell. Del segon va dir que era «el millor possible» i va criticar que s'hagi fet «tant de renou» quan la diferència entre un desdoblament i una autovia només són «15 metres més de terrenys ocupats a 50 quilòmetres de Mallorca», referint-se a l'autovia Inca-Manacor.

Munar va avançar que el partit treballarà des del Consell per defensar la llengua pròpia «en positiu» i sense polèmiques estèrils. Va acabar el seu discurs proposant una reforma de la Constitució «per avançar cap a un Estat plurinacional» i reclamant el reconeixement europeu de la insularitat. El president del Govern, Jaume Matas, aplaudí el discurs.

Després del congrés efectuat ahir, Maria Antònia Munar continuarà sent la presidenta d'UM els propers quatre anys i Damià Nicolau rellevarà Tomeu Vicens com a secretari general, que se'n va amb un aval majoritari. El jove Nicolau va avançar que serà el secretari general «de tots», perquè «el diàleg i la moderació són el meu estil», i va demanar que el partit estigui «més unit que mai». Munar i Nicolau dirigiran un consell polític de 45 membres, entre els quals es troben els «pesos pesants» d'UM però cap membre del sector crític, com els batles de Porreres, Alcúdia, Pollença i Sineu i l'exconseller Josep Melià.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.