algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
14°

«El 50% dels casos de càncer es cura gràcies als avanços mèdics»

El doctor José Gustavo Catalán és un dels tres oncòlegs de Son Llàtzer

El càncer és una de les malalties amb més incidència en la nostra societat. De fet, se sap que aquest mal és la segona causa més freqüent de mort després de les malalties cardiovasculars, com succeeix a la majoria de països desenvolupats.

Segons les darreres dades fetes públiques per la Conselleria de Salut i Consum, recollides en el Pla de Salut 2003-2007, a Mallorca s'hi diagnostica una mitjana de 1.925 casos de càncer a l'any nous entre la població masculina, i 1.357 entre la femenina.

No obstant la cruesa de les xifres, el doctor José Gustavo Catalán, membre de l'equip d'Oncologia de l'hospital de Son Llàtzer vol transmetre un missatge d'optimisme, ja que gràcies als nombrosos avanços científics, en aquests moments «el 50% dels càncers es pot curar».

La unitat d'Oncologia de Son Llàtzer fa dos anys que funciona i es calcula, segons la població que hi tenen adscrita, que s'hi pot arribar a atendre al voltant de 1.000 pacients anuals. Des del començament del 2003, l'equip compost pel doctor Català, la doctora Isabel Bover i el doctor Antoni Arrivi, ha tractat devers 509 casos de càncer nous.

Per ventura, un dels elements més destacats d'aquest centre és l'hospital de dia que, integrat per 12 petits habitacles on els pacients reben atenció, acull una mitjana de 30 malalts diaris. Els afectats que passen per aquesta zona no requereixen hospitalització: només romanen al centre una sèrie d'hores mentre se'ls aplica la quimioteràpia.

El càncer, a més dels efectes propis de la malaltia, du implícit un seguit de connotacions negatives: ingressos hospitalaris de llarga durada, els efectes secundaris de la quimioteràpia i la mort.

Ara ja se sap que els avanços en els tractaments, la millora del diagnòstic precoç i les noves tècniques de combinació farmacològica han reduït els índexs de mortalitat a la meitat, però també i segons explica Catalán, ara mateix es disposa d'eines per minimitzar els efectes secundaris de la quimioteràpia.

Aquests darrers anys, un altre dels progressos aconseguits ha estat la determinació de les causes d'algunes classes de tumor, per exemple «s'ha relacionat el virus del papiloma amb el càncer de coll de matriu».

En qualsevol cas, s'ha de recalcar que avui dia hi ha afeccions tumorals que es curen gairebé en tots els casos diagnosticats, com la testicular per exemple. Així mateix, el càncer de mama té percentatges de guariment molt elevats, igual que els sarcomes intestinals.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.