muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Les exportacions de calçat balear a la UE han caigut el 41% en el 2003

La debilitat econòmica dels principals mercats ha estat decisiva

Les exportacions de calçat des de les Balears cap a la Unió Europea han caigut un 41% en els primers vuit mesos d'enguany. De gener a agost es facturà per valor de 48 milions d'euros, quan en el mateix periode de 2002 la indústria sabatera balear havia venut productes per valor de 81 milions d'euros. L'estancament de les economies als principals mercats -França, Alemanya i Itàlia- ha estat un dels principals factors d'aquesta recessió a les exportacions a un dels principals sectors industrials de la nostra comunitat.

Però la crisi conjuntural de la indústria del calçat balear no es limita només al mercat de la zona euro, l'apreciació de la moneda europea també ha afectat les vendes en el Regne Unit, Àsia i Amèrica. En conjunt, les exportacions de sabates a tot el món han experimentat una caiguda del 26%. Si de gener a agost de 2002, les vendes superaren els 109 milions d'euros, en el mateix periode de 2003 foren de poc més de 80 milions d'euros.

Sembla evident que la mateixa conjuntura econòmica internacional que dificulta la progressió del turisme també té conseqüències directes sobre altres sectors industrials. L'economista de la CAEB, Vicent Tur, explicà que «el debilitament de les economies en els principals mercats europeus i l'apreciació de l'euro respecte de la lliura estan dificultant les vendes». A més, assenyalà Tur, «hem de tenir en compte la forta competència d'altres mercats, com els asiàtics, molt més competitius pels seus baixos costos de producció». Les vendes a França, Alemanya i Itàlia s'han vist enguany greument afectades per una conjuntura econòmica adversa. Si en el 2002, la indústria balear facturà al mercat francés per valor de 21'4 milions d'euros, les vendes d'enguay s'han vist substancialment retallades fins arribar als 11'7 milions d'euros. A Itàlia, la recessió de les exportacions ha estat més espectacular: de 18'5 milions d'euros en el 2002 a 7'5 milions en el 2003. A Alemanya han baixat de 12'7 a 9'7 milions d'euros.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.