algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°
13°

Més de 42.000 persones pateixen malalties pulmonars cròniques

Només el 25% dels casos d'aquesta afecció estan diagnosticats

Més de 42.000 persones de les Balears pateixen Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), segons explicaren el doctor Àlvar Agustí García i Feliu Renom, representants de l'Associació Illenca Respiratòria (AIRE). Les MPOC són patologies molt freqüents que afecten principalment fumadors i es caracteritzen per una obstrucció crònica, progressiva i poc variable dels bronquis que dificulta el pas de l'aire, deguda principalment al fum del tabac.

Els símptomes més freqüents entre les persones que pateixen MPOC són la sensació de fatiga crònica, el que tècnicament s'anomena disnea o la manca d'aire cada vegada que es fa un mínim exercici. A més, també és freqüent que les persones afectades per aquesta patologia acostumin a tenir tossina molt forta.

Segons explicà el doctor Agustí, «les dades que presenta aquesta malaltia són preocupants, no només per la pèrdua de qualitat de vida, sinó perquè és molt freqüent i molt cara». La incidència a les Balears és una de les més elevades de l'Estat, ja que les MPOC provoquen 1'47 afectats per cada 100 pacients a l'any a les Illes, mentre que la mitjana espanyola és de 0'9 pacients.

De fet, es calcula que a tot l'Estat espanyol, el 9 per cent de la població fumadora major de quaranta anys pateix aquesta malaltia. Un dels grans problems que explicaren els especialistes que es troben a l'hora de diagnosticar aquesta malaltia és que «normalment els pacients es justifiquen pensant que pateixen la tossina del fumador i no van al metge».

Segons reconegueren els metges, «el primer error que cometen els pacients és no anar al metge», i aquest fet provoca que només es diagnostiquin un 25 per cent dels casos estiguin diagnosticats. Per lluitar contra aquesta malaltia, que en alguns casos pot arribar a ser mortal, és anar al metge i «sometre's a una espirometria que amidi la capacitat pulmonar i detectar l'obstrucció». El següent pas que recomanen els especialistes és deixar de fumar i seguir el tractament mèdic.

Les MPOC són malalties cròniques, és a dir, de llarga durada i que no es poden curar totalment, però amb un bon tractament es pot millorar considerablement la qualitat de vida dels pacients.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.