C. MORENO. Campanet.
Des que s'ha conegut el nou traçat de l'autovia Inca a sa Pobla els veïns de Campanet estan força preocupats per les conseqüències que tindrà aquest projecte que pretén dur endavant el Govern. Els veïns i els propietaris de terres afectades es mostren totalment contraris a l'execució del projecte i proposen com a alternativa un desdoblament per tal de millorar la seguretat de la carretera Inca a Alcúdia C-713.
Diari de Balears ha parlat amb alguns dels 274 propietaris de les terres situades dins el terme de Campanet que seran expropiades. Als veïns consultats els crida molt l'atenció que dels més de 300 propietaris que seran expropiats, 274 siguin de Campanet, mentre que als municipis de sa Pobla, Búger i Inca el nombre d'afectats és menor.
Ara, el tinent de batle de Campanet, Francesc Morell (PSM), introdueix una dada nova: «Revisant aquests dies els plànols hem pogut comprovar com hi ha cases, que són primera residència, que també seran eliminades».
Explotació agrària
Un dels casos més significatius és el de Guillem Pons, un veí de sa Pobla que viu de l'explotació agrícola a la zona de Son Pons de Campanet. Aquest propietari té una finca de 25 quartons (44.735 metres quadrats), de la qual està previst que n'hi expropiïn 26 mil metres i una altra de 13 quartons (23.075 metres) de la qual es preveu que n'hi expropiï 13.000 metres.
Guillem Pons i el seu germà Antoni Pons relaten que «a la nostra família ens ha tocat molt perquè són unes terres que adquiriren d'herència del nostre padrí i els nostres pares també en compraren una part».
Pons ha pogut comprovar com «el nou traçat es menja els pous i un safareig de les nostres finques i d'aquesta manera la terra que no ens prenen ens quedarà morta per conrear», explicà i afegeix que «segons els plànols una caseta que tenim també desapareixerà».
A pesar de tot, Pons no pensa quedar-se aturat i estudiarà les al·legacions més oportunes que presentarà per salvar el màxim de metres de les seves terres que són el seu mitjà de vida.
Catalina Bennasar, que és una altra de les afectades, també lamentava ahir que li llevin part de la seva finca perquè «és una cosa d'herència i ningú no em compensarà amb diners el valor sentimental que té per a mi».
Aquesta veïna comentà també que «l'autovia passarà per dues finques nostres i ens agafarà 1.500 metres quadrats de terra a més de dos pous d'aigua».
La major part dels afectats consultats fan una lectura política del fet que el gruix de les expropiacions es duguin a terme a Campanet. «El color polític a l'Ajuntament de Campanet i el del Govern balear no és el mateix i això no ens ha ajudat a l'hora que els tècnics hagin executat aquest projecte i, a més, saben (es refereix als polítics del Partit Popular) que a Campanet no perdran vots», explicaren.
Entre les propostes que plantejaren els afectats destaca la d'Antoni Morel, a qui està previst que l'autovia li divideixi una finca de 7.000 metres quadrats: «Aquesta autovia va contra el progrés de Mallorca; en tot cas s'hauria de fer una bona connexió que passàs rere Santa Magdalena per millorar la comunicació de municipis com Santa Margalida, Muro i Alcúdia».
Més enllà dels efectes que aquest projecte pugui tenir per a les seves terres, els veïns també estan preocupats per les conseqüències paisatgístiques que tindrà.
Antònia i el seu home Sebastià Pons tenen una finca d'una quarterada situada a l'accés de la rotonda de Campanet i Búger i amb el nou projecte està previst que se'ls expropiï tot el terreny. En aquest sentit, aquesta parella explicà: «És un desastre per a nosaltres, però també estam molt preocupats perquè tot això ens tudarà la Vall».
Signatures
L'Ajuntament ha decidit iniciar una recollida de signatures contra l'autovia i està previst que el proper divendres dia 7 de novembre tengui lloc una reunió informativa al casal de Cultura a partir de les 21.00 hores per tal d'explicar als veïns les possibilitats que tenen per fer les al·legacions. El passat dia 25 d'octubre es posà a informació pública el projecte del traçat i des de llavors hi ha un mes per presentar les al·legacions.
El tinent de batle Francesc Morell, que aquests dies està molt en contacte amb les persones afectades, comentà que «el cert és que aquest projecte no està pensat per a les persones que habiten al municipi, ja que dividirà moltes finques». D'altra banda, entén que «és una contradicció que l'autovia s'aturi a la rotonda de Pollença i que després es faci un desdoblament fins a Alcúdia». Així mateix, recordà que tècnicament el desdoblament d'aquesta carretera és viable.