nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 16°
20°

Asaja tem una possible nova onada d'abandó d'explotacions agrícoles

Adverteix que la PAC «renacionalitza ajudes» entre el Ministeri i la UE

T.OBRADOR.Campos.
L'associació agrària Asaja dugué a terme ahir a Campos una jornada de formació dirigida als agricultors i ramaders de la comarca. L'objectiu era divulgar-los els aspectes més importants de la reforma de la Política Agrícola Comuna (PAC), «que afectarà totalment les formes, drets i obligacions dels titulars d'ajudes europees per a aquests pròxims anys». Assistiren a l'acte un centenar de pagesos.

Biel Company, president d'Asaja-Balears, a l'acabament de la jornada matinal expressà el seu temor per una possible nova onada d'abandonaments d'explotacions. Company detallà que es canvia dràsticament l'estructura i sistema de les ajudes de l'última dècada, a partir de 2004, i que hi haurà molta gent perjudicada, si bé cada cas serà especial. Es preveu condicions mediambientals i de benestar animal, així com diferents obligacions de sembrar i tenir animals.

D'aquest mode, hi haurà persones (que es dediquin per exemple a oví, boví o cereals) que decidiran acabar de cobrar les ajudes sense haver de complir determinades obligacions agrícoles exigides fins ara. Així, aquest «desacoblament de les ajudes» afavorirà un nou goteig de retirades d'activitats de foravila, en opinió de molta gent.

D'altra banda, en paraules de Company, es produeix una nova «deslegitimació del sector», i una «renacionalització de les ajudes», entre el Ministeri d'Agricultura i la Unió Europea, que implica la destinació de recursos propis a temes tan importants i bàsics com la incorporació de joves en el món de l'agricultura.

Els assistents mostraren les seves inquietuds i formularen preguntes. Destacà la presència de professionals del sector vacú, i és que Campos continua concentrant la major quota de vaques de Mallorca. Aquests acceptaren les ajudes que rebran pròximament. La sessió va acabar amb un dinar, a Can Andreu Cos.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.