algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.9°
10°

'Els seminaristes no són una espècie en vies d'extinció com el linx ibèric'

Joan Enric Vives, bisbe de la Seu d'Urgell, clausura un curs a Palma

JOANA NICOLAU.Palma.
El bisbe de la Seu d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan Enric Vives, participa a Palma en una trobada per fer balanç del curs de rectors i formadors de seminaris de Catalunya i les Balears. Com a responsable de seminaris de la Conferència Episcopal Tarraconense i l'Espanyola, parlà de diversos temes d'actualitat i de la situació en què es troba la diòcesi de Mallorca després de la mort de Teodor Úbeda.

-Com a membre de la Conferència Episcopal Espanyola, veis la possibilitat que el futur bisbe de Mallorca sigui d'aquesta terra?
-Hi ha possibilitats, però fins a final d'any segur que res no se sabrà. No crec que sigui passat l'estiu. El que sí és cert és que ja s'ha començat el procés i que l'Església de Mallorca serà consultada. L'important és que sigui un bon pastor i que pugui entroncar amb el sentir del poble i l'Església mallorquina. I, en aquest sentit, aspectes com la llengua, la cultura... seran importants.

-Sou a Palma per clausurar un curs de formadors de seminaris. Actualment a Mallorca hi ha només set seminaristes, com valorau aquesta xifra?
-Així com està la vida, no hi ajuda que una persona entregui la seva vida a Déu. Aquesta xifra és semblant a les de Catalunya. Entre les Balears i Catalunya hi deu haver unes 112 persones que estudien per ser capellans. Quasi podríem dir que són 112 miracles. Tot i així la situació es viu amb una actitud d'esperança i no de crisi total de vocacions. No es tracta d'una espècie en vies d'extinció com ara el linx ibèric. Quasi un vuitanta per cent dels seminaristes s'ordenen, un percentatge més elevat que abans. La mitjana d'edat quan són ordenats sol ser de trenta anys i és curiós que només el quinze per cent han estudiat en seminaris menors.

-Quin paper tindrà el laicat dintre de l'Església?
-Un paper molt important i protagonista, però sempre de complementarietat dels ministres de l'Església. El laicat no anul·larà el ministeri apostòlic. Déu no deixarà mai la seva Església.

-Al Fòrum de les Cultures de Barcelona hi haurà una trobada de representants de totes les religions. Quin paper tindrà la religió en les societats del futur?
-La religió és un bé molt gran per a les persones i no es pot relegar a l'àmbit privat. Ha impulsat les causes més nobles de la humanitat i, en aquest sentit, el Fòrum en pot posar en relleu la força. La religió humanitza i, contràriament al que pot semblar, mai no serà causa d'enfrontament si no es manipula.

-En l'àmbit docent, un decret de la llei de qualitat equipararà l'assignatura de religió a la resta de matèries. Com valorau aquesta decisió del Govern?
-Tot el que fomenti que la religió sigui coneguda, per ser assumida amb llibertat, és positiu. En una societat com la nostra, amb una educació tan mancada de valors, no s'ha de deixar de banda la religió. No es poden aïllar els valors religiosos dels humans i no és bo que els polítics obrin una polèmica partidista.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.