algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
15°

Un jutge ordena el compliment de la clausura de la pedrera de Ca na Siona

L'Ajuntament va decretar el tancament de la propietat durant el setembre del 2000

71612
La pedrera ocupa una àmplia zona de muntanya de les rodalies del puig de sant Martí.


El titular del Jutjat d'allò Contenciós Administratiu número 2 de Palma s'ha pronunciat a favor de l'Ajuntament d'Alcúdia sobre el decret de paralització i clausura de l'activitat de la pedrera de Ca na Siona.

El Consistori del municipi d'Alcúdia decretà durant el mes de setembre de l'any 2000 el tancament d'aquesta pedrera, que ocupa una àmplia zona de muntanya de les rodalies del puig de Sant Martí. La decisió es basava en informes tècnics que certificaven que l'activitat d'extracció d'àrids havia envaït les zones protegides de la muntanya, catalogades com a Àrea Natural d'Especial Interès i com a Àrea Rural d'Interès Paisatgístic. No era possible, per tant, la llicència d'activitat que la propietat tramitava des d'octubre de l'any 1988.

Els propietaris de la pedrera recorregueren davant del jutge contra el decret municipal i el mes de juliol del 2001 es va ordenar la reobertura de la pedrera de Ca na Siona, suspenent així de manera cautelar la decisió de l'Ajuntament alcudienc fins que hi hagués una sentència ferma. El jutge considerà que no s'havia pogut demostrar la intensitat dels danys mediambientals causats per l'explotació i que l'activitat realitzada s'adequava al Pla de pedreres del Govern.

Així mateix, el magistrat declarà que el Consistori alcudienc havia obrat «amb passivitat», ja que s'havia torbat 12 anys a denegar la llicència d'activitat sol·licitada pels propietaris el 1988. «L'Administració no ha actuat amb la diligència esperada i amb el seu silenci ha generat una expectativa de prosperabilitat de la llicència», explicava l'acte judicial.

El Consistori d'Alcúdia ha basat la seva actitud en el contenciós pel tancament de la pedrera, en dos informes de dues conselleries sobretot, la de Medi Ambient, d'una banda, i la d'Indústria, per l'altra, a fi de demostrar que les activitats duites a terme a la finca de Ca na Siona ocupen una zona que s'ha explotat sense estar inclosa en cap pla de restauració, un tràmit imprescindible per al compliment del Pla sectorial de pedreres.

Així mateix, en l'informe de Medi Ambient s'hi recalca la falta d'un estudi d'impacte ambiental que justifiqui les extraccions. El jutge ha estimat ara les argumentacions presentades per l'Ajuntament d'Alcúdia i decreta que va obrar de manera correcta ordenant la paralització i la clausura de l'activitat de la pedrera. Així, s'aixeca la suspensió cautelar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.